Världsarv i Kiev och Lviv kan listas som hotade

TT-AFP

Publicerad 2023-09-05

Rysslands invasionskrig riskerar att ödelägga viktiga historiska byggnader.

Sofiakatedralen i Kiev är en av de platser som borde läggas till på listan över hotade världsarv, enligt Unesco.

Sofiakatedralen i Kiev och den historiska stadskärnan i Lviv i västra Ukraina borde ingå i Unescos lista över hotade världsarv, säger Lazare Eloundou, chef över världsarvsprogrammet inom FN-organet.

– Dessa platser är hotade av ödeläggelse. Det har förekommit attacker mot buffertzonerna kring dessa platser och vi vet inte vad som kommer att hända i framtiden, säger han.

Världsarvskommittén kommer ”sannolikt” att fatta beslut om saken när den sammanträder senare i september, enligt Eloundou som säger att platserna ”bevisligen är i fara”.

Sofiakatedralen i Kiev borde läggs till listan över hotade världsarv, enligt Unesco. Arkivbild.

Den ukrainska hamnstaden Odessas centrum finns redan med på listan över hotade världsarv. Flera av stadens byggnader förstördes sent i juli i en rysk attack som av Unesco beskrevs som ”skamlös”.

Tidigare i juli träffades en annan historisk byggnad i Lviv. Enligt Unesco var det första gången som Ryssland utförde en attack mot ett område som är skyddat av världsarvskonventionen.

Unesco har registrerat omkring 270 skador på kulturellt betydelsefulla platser runt om i Ukraina sedan Ryssland inledde sitt storskaliga invasionskrig den 24 februari 2022.

Följ ämnen i artikeln