Anställda slår larm – kris på akuten: ”Farligt”

Uppdaterad 2024-01-14 | Publicerad 2024-01-13

Kullbergska sjukhuset.

Det råder bemanningskris på akutmottagningen i Katrineholm – vilket leder till att den ordinarie personal tvingas täcka upp.

Samtidigt har cheferna avsagt sig arbetsmiljöansvaret.

– Vi kan inte klona oss, säger sjuksköterskan Sara Karlsson Stjärnholm.

Situationen på akutmottagningen och den medicinska intermediärvårdsavdelningen MIMA på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm är ansträngd.

Något som lett till att enhetscheferna på akuten under torsdagen avsade sig arbetsmiljöansvaret för medarbetarna. Detta då minst 25 pass i veckan, med start efter helgen, kommer att sakna ett flertal sjuksköterskor och undersköterskor.

Anledningen är att det sedan oktober 2023 råder anställningsstopp i region Sörmland på grund av ett ”ansträngt ekonomiskt läge”.

Tvingas täcka upp

I stället behöver den befintliga personalen nu täcka upp luckorna i schemat – utöver sin ordinarie arbetstid.

Sara Karlsson Stjärnholm.

Något som hotar både arbetssituationen för de anställda men också patientsäkerheten i förlängningen, menar sjuksköterskan och vårdlotsen Sara Karlsson Stjärnholm.

– Vi känner oss väldigt oroliga och vet inte vad som kommer att hända framöver. Våra chefer är våra stöttepelare och vi vet att de gör sitt bästa och vi stöttar deras beslut, men som det ser ut just nu så kommer det bara bli värre och sämre.

Hon konstaterar att den mest akuta bristen är på undersköterskor, och att det inte ser ut att finnas någon lösning i närtid. Därmed kommer man nu, enligt henne, att behöva prioritera bort sådant som ”basal omvårdnad”, vilket innebär att det kommer att ta längre tid att få fika, hjälp till toaletten eller att kroppsdelar gipsade.

– Vi har redan långa väntetider och när man behöver prioritera bort en så viktig yrkeskategori som undersköterskor, som är så pass viktiga för vårt team, så blir det på sikt farligt både för patienten men också för medarbetaren och kollegorna.

”Omöjlig ekvation”

För tillfället saknas minst fyra heltidstjänster för undersköterskor. Men på bemanningsenheten, dit man kan ansöka om dispens från anställningsstoppet, finns inga undersköterskor i dagsläget, enligt Sara Karlsson Stjärnholm.

Hon menar även att utöver tjänsterna så tillkommer även vakanser för all form av övrig frånvaro i form av studier, utbildning, sjukskrivning, vab och föräldraledighet.

Detta gör att den så kallade dygnsvilan för den ordinarie personalen är hotad, menar Sara Karlsson Stjärnholm men även helgerna blir skörare.

De redan långa väntetiderna för akutpatienter riskerar bli ännu längre. Regionens svar: ”Ekonomisk realitet”

– Det läge vi står inför nu liknar den vi har på sommaren då alla måste arbeta minst 2–3 pass till på ett redan 100 procentigt schema för att det ska gå ihop. När man jobbar med sjuka människor så vill man kunna ge rätt vård till rätt person i rätt tid. Men det är inte särskilt roligt för mina kollegor som är ute på golvet och försöker göra sitt bästa.

– Förra veckan hade vi 36 patienter på en dag på 16 rum. Det blir en omöjlig ekvation.

Skyddsombudet: Larmat sedan december

Även Elin Bäckman, skyddsombud och facklig representant för Kommunal, vittnar om att läget för de anställda är tufft och säger att man har flaggat sedan december.

– Min bild är att vi är i ett väldigt dåligt läge när det gäller bemanningen, och att många kommer att få jobba mycket övertid. Men inte ens med det kommer vi att kunna täcka alla vakanser.
Hon säger vidare att hon förstår att cheferna avsagt sig arbetsmiljöansvaret.

– De känner att de inte kan ta ansvar för arbetsmiljön och jag som skyddsombud är orolig för hur mina kollegor kommer att må framöver och hur de ska klara detta.

Direktören: Ekonomisk realitet att förhålla oss till

Magnus Johansson är hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen.

Magnus Johansson, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Sörmland.

Han skriver i ett mejl till Aftonbladet att han ser allvarligt på bemanningssituationen och att man arbetar med att hitta lösningar både kort och långsiktigt.

”Vi har en ekonomisk realitet att förhålla oss till och försöker på flera sätt att värna både våra medarbetares situation och samtidigt ta ansvar för våra patienter. Jag vet dock att situationen är pressad hos medarbetarna i flera av våra verksamheter men vi är en stor organisation och försöker hitta lösningar bland annat genom samarbeten för att tillsammans lösa vårt uppdrag att ta hand om alla våra patienter”.

”Vi är inne i ett förändringsarbete och måste hitta nya sätt att utföra vårt uppdrag”.

Vidare skriver Magnus Johansson att han förstår att det finns oro hos medarbetarna och att man ”gör allt för att lösa detta på ett så bra sätt som möjligt”.

”Vi arbetar med att lösa de obemannade pass som uppstått just nu”.

Han skriver att arbetsgivaren har fortsatt ansvar för arbetsmiljön, men att man ”ser allvarlig på att enhetscheferna har avsagt sig sitt delegerade ansvar för arbetsmiljön”.

Regionens svar: Vi har dialog

”Vi har dialog med dem hur vi kan ge dem stöd så de känner sig trygga i sin viktiga roll”.

Även regionrådet Lars Lundqvist (KD) konstaterar att situationen är tuff just nu.

– Vi håller på med ett arbete inom regionen där vi ser över hela bemanningen och försöker att flytta medarbetare dit det behövs. Men det har gjort det tufft för personalen då det har varit ett stort tryck på akuten och ett antal anställda har börjat plugga, vilket lett till en kraftig reduktion av antalet undersköterskor.

Han menar att arbetet pågår men är fortfarande i sin linda. Från politiskt håll försöker man nu stötta verksamheten, men han konstaterar också att det är en balansgång.

– Det gäller att verksamheten ska fungera, samtidigt som vi måste se till den stora bilden. Den totala verksamheten måste stramas åt och anpassas till det ekonomiska läget vi befinner oss i. Som det är nu har vi fler anställda än vad vår ekonomi håller för.

På Kullbergska sjukhuset i Katrineholm är situationen minst sagt ansträngd – men regionen tillåter inte att man anställer mer personal.
Ebba Thornéus