Hovrätten dömer 16-åring för mordet i Skogås

15-årig pojke sköts till döds inne på en sushirestaurang

Publicerad 2024-02-28

Den fällande domen står fast för mordet på en 15-årig pojke i Skogås.

Hovrätten dömer skytten till det strängaste straffet.

– Bevisningen mot den åtalade har varit stark, säger rättens ordförande Sven Johannisson.

Den dömde mördaren, som var 15 vid tillfället men som nu fyllt 16 år, hade begärt att hovrätten skulle frikänna honom helt. Men så blev det inte.

Den högre instansen fastställde den fällande domen.

– Utredningen i målet har varit mycket omfattande och det har också åberopats en hel del ny bevisning i hovrätten, säger ordföranden Sven Johannisson i en kommentar.

16-åringen får fyra års sluten ungdomsvård. Det är maxstraffet med hänsyn till hans unga ålder.

En pojke frias

I tingsrätten dömdes ytterligare fem personer för inblandning i dådet. Avgörandet fastställs i stora delar av hovrätten. En 16-årig pojke som dömts för underlåtenhet att avslöja mord frikänns dock av den högre instansen.

– Hovrätten anser att det inte är visat att han hade kunnat avslöja brottet utan fara för sig själv eller någon annan, säger Sven Johannisson.

Domen ändras gällande en 26-årig man, som tingsrätten fällde för medhjälp till grovt vapenbrott. Den nya rubriceringen är medhjälp till mord och straffet blir tio års fängelse.

Misstänks ha varit hämnddåd

Det var den 28 januari som en 15-årig pojke sköts till döds inne på en sushirestaurang i Skogås söder om Stockholm. Mordet tros ha varit en hämnd för en skjutning som var riktad mot gängledaren Rawa Majids pappa.

I slutet av december häktades en 27-åring som misstänks ha planerat dådet. En kartläggning som Aftonbladet gjort visar att han var en av 21 fullvärdiga medlemmar i nätverket Foxtrot före den omskrivna splittringen.