Experten: "Extremt ovanligt"

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2023-11-19

Leksaker bakom staketet runt trädgården där flickan bodde med sin familj i en ort i Eslövs kommun. Arkivbild.

Den sexåriga flickan hölls instängd och fastbunden i en kall tvättstuga och tvingades dricka frätande ättika.

Båda föräldrarna har åtalats för att ha utfört en tortyrliknande misshandel.

Hur kan man göra så mot sitt eget barn?

– Det kan vara något udda, avvikande i personligheten hos de här föräldrarna, säger rättspsykiatriker Marianne Kristiansson vid Karolinska Institutet samt professor emerita vid Rättsmedicinalverket.

Någon slags störning

Under sina 45 år i yrket har Marianne Kristiansson kommit i kontakt med en del svåra fall likt det med sexåringen, berättar hon – men understryker att det inte går att uttala sig mer än generellt om förövare som ligger bakom den här typen av händelser.

– Det här är så extremt ovanliga situationer, så det går inte att tala om generella mekanismer, säger hon och fortsätter:

– Men när det är så uttalad försummelse och sadistiskt beteenden mot ett barn finns det skäl att misstänka någon slags störning hos personen.

Jenny Yourstone som forskat om kvinnors våldsbrott och är doktor i psykologi vid Södertörns högskola är inne på samma spår. De vanligaste fallen av barnmisshandel som uppdagas handlar generellt ofta om relativt vanliga föräldrar – som dock har stora utmaningar av olika slag.

– Men det här låter som något annat. Det kan i den här typen av fall handla om psykisk ohälsa, missbruk, att man har en nedsatt intellektuell funktionsnivå eller att man har ett kriminellt beteende.

Svårt att förstå

Fall likt det med flickan i Skåne är enligt de experter TT talat med ovanliga, och när tortyrliknande barnmisshandel uppdagas blir det ofta mycket uppmärksammat. Som exempelvis fallet Bobby, pojken som 2006 hittades död i en sjö efter att ha utsatts för elstötar och misshandlats grovt på en gård utanför Nässjö i Småland.

– Det är så utstuderat. Att man har valt att verkligen skada barn medvetet, det är svårt att förstå, säger Jenny Yourstone om den här typen av fall.

– I Bobbyfallet fanns en antisocial man och en kvinna som följde och gjorde som han sade.

I fallet med sexåringen pekar förundersökningen snarare på att barnets mor till viss del varit drivande i misshandeln.

TT: Hur vanligt är det med just kvinnliga förövare i den här typen av brott mot barn?

– Generellt är det så att ju yngre barn desto mer sannolikt en kvinnlig förövare, säger Jenny Yourstone, som dock menar att det oftare då kanske handlar om kvinnor som befinner sig i psykos och tror sig vara tvingade, eller i en djup depression och därför tror att man kanske räddar barnet om man utför något.

Svårare fall har ofta sin grund i någon form av psykiatrisk problematik som innebär en oförmåga att förstå vad man gör.

– I vart fall har man en nedsatt empatiförmåga, helt klart.

Föräldrarna, 42 och 34 år gamla, nekar på alla punkter. Rättegången börjar på måndag.

En paragraf 7-undersökning som gjorts av en överläkare vid Rättsmedicinalverket i Göteborg visar att mamman ”kan misstänkas” lida av en allvarlig psykisk störning.

Följ ämnen i artikeln