Putin: ”Wagnergruppen existerar inte”

Publicerad 2023-07-14

Efter kuppförsöket har Wagnergruppen nu lämnat över en stor mängd vapen till den ryska armén.

Enligt det ryska försvarsministeriet handlar det om tusentals ton stridsmateriel som aldrig använts i strid.

Samtidigt hävdar Putin att den paramilitära gruppen inte existerar mer.

Efter Wagnergruppens kuppförsök ska Rysslands president Vladimir Putin ha erbjudit soldaterna andra alternativ för framtiden, rapporterar Yle.

Bland annat ska han ha erbjudit dem fortsatt tjänstgöring – men inom ramen för den ryska armén. Något som Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin inte ska ha gått med på.

Putin ska också ha sagt att privatarméer som Wagnergruppen inte längre kan vara verksamma, enligt Rysslands nuvarande lagar.

– Wagner existerar inte. Det finns ingen lag om privata militärorganisationer. Den existerar helt enkelt inte, säger Putin, till Kommersant.

Wagnergruppen lämnar över vapen, ammunition och annan militär utrustning till Ryssland.

Ryssland: Mottagit tusentals vapen

Det ryska försvarsministeriet meddelade under onsdagen att man mottagit tusentals ton med vapen, ammunition och annan militär utrustning från den paramilitära Wagnergruppen. Det ska bland annat handla om hundratals stridsvagnar, raketsystem och pansarvärnskanoner, enligt talespersonen Igor Konashenkov.

Enligt Konashenkov ska mycket av den utrustning som Wagnergruppen nu lämnat tillbaka aldrig använts i stridsförhållanden vilket kan ses som en antydan att Wagnergruppen inte varit så engagerade i stridigheterna i Ukraina som man velat ge sken av.

Överlämningen skedde på okänd ort.

Samtidigt motsägs uppgifterna om oanvänd utrustning från en anställd vid det ryska försvarsdepartementet som deltar i överföringen av vapnen.

”Vi hittade varken ny utrustning eller utrustningen som inte hade använts vid mottagandet av vapen från PMC Wagner. All utrustning vi fick var i gott skick, den hade uppenbarligen vårdats om, men det är fortfarande tydligt att den har genomgått mer än en strid.”, skriver den anställda i ett blogginlägg på plattformen Telegram.”

En rådgivare till den ukrainska inrikesministern har publicerat en video på Twitter som påstås komma från överlämnandet.

Avtal efter upproret

Det var i juni som Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin fick världen att hålla andan under 24 timmar då han påstod att Kreml attackerat hans privatarmé i ett försök att tvinga in dem i den ryska reguljära armén, något som både Prigozjin och hans soldater tidigare vägrat.

I vad han själv kallade för sin ”marsch mot rättvisa” mot Moskva efter attacken sågs Wagnerstyrkorna transportera flera olika typer av luftvärnsvapen där man också sköt ner sex helikoptrar och ett radiolänkflygplan i striderna med den ryska armén.

Artillerifordon från Wagner på väg att lämnas över till Ryssland.

Överlämnandet av vapnen tyder på att Wagnerledaren nu följer, åtminstone den delen av avtalet, som slöts med den ryska regeringen efter medling av den belarusiska ledaren Aleksandr Lukasjenko.

Avtalet slöts i utbyte mot att medlemmarna i Wagnergruppen skulle få säker väg och exil i Belarus. Alla anklagelser om brott lades också ner mot gruppen som en del av avtalet.

Efter det avbrutna upproret har flera spekulationer uppstått kring var ledaren nu befinner sig och ryska myndigheter har på olika sätt försökt förminska den påverkan som Wagnergruppen ska ha haft i samband med den ryska invasionen av Ukraina.

Prigozjin och hans soldater med en rysk flagga i Bakhmut.

Följ ämnen i artikeln