Föräldraparet låste in barnen i ”kalla rummet” – döms till 12 års fängelse

Publicerad 2023-12-22

Under en dryg månad isolerades de två små barnen från omvärlden.

Då, när ingen kunde se deras skador, i det närmaste torterades de av sin pappa och bonusmamma och hölls stundtals inlåsta i ”kalla rummet”.

Idag föll domen mot den 23-åriga kvinnan och den 25-åriga mannen – de döms till 12 års fängelse vardera för bland annat människorov och synnerligen grov misshandel.

Rummet är kalt och fönsterlöst.

Från en hylla hänger ett snöre.

Här, i det som kallades för ”kalla rummet”, låstes de två små barnen, båda under fem år, ibland in. De bands fast och fick sitta i mörkret när deras pappa, bonusmamma och två bonussyskon åkte till Leos lekland och på tivoli.

I förhör får ett av barnen frågor om hur det kändes att sitta där, alldeles ensam.

Barnet: Inte bra.
Förhörsledaren: Mm. Vart känns det inte bra?
Barnet: Mitt hjärta, överallt.

Barnen var blåslagna

När åtalet väcktes mot föräldraparet i Västmanland skakade innehållet i utredningen många.

Den 23-åriga kvinnan och den 25-åriga mannen misstänktes för att under en dryg månads tid ha tvingat de två barnen till kalla duschar, tvångsmatat dem, slagit dem med skohorn, bundit fast dem och tvingat framförallt ett av barnen att tillbringa långa stunder i det ”kalla rummet”.

Under den tidsperioden hölls de två små barnen isolerade från sin övriga familj och sågs knappt till i förskolan, enligt misstankarna för att ingen skulle se deras tillstånd.

För när barnen den 2 maj i år fördes till sjukhus var deras skador uppenbara.

En av poliserna skriv efteråt i ett pm hur ett av barnen låg på en sjukhusbrits och fick äta en isglass. Barnet såg magert ut och ansiktet var i det närmaste helt blåslaget.

”Jag fick en känsla av surrealism av att se den typen av grova skador på ett så litet barn. Ute i korridoren stod flera av medlemmarna ur sjukvårdsteamet och grät och stämningen var extremt tung. Hela situationen kändes overklig.”

”Aldrig sett sådana skador”

En annan polis som förhörde ett av barnen noterade att barnet verkade rädd och försiktigt. Men när det fick testa polismössan och leka lite med polisens handfängsel släppte reservationen lite och barnet tog polisens hand.

”Jag har aldrig i min polisiära karriär sett ett barn med så mycket skador och blåmärken”, skriver polisen sedan. ”Barnet var så hjälplös och liten, men hade tillfogats sådana skador”.

På sociala medier visade föräldraparet från Västmanland upp ett lyckligt familjeliv där tittarna kunde följa den unga familjens vardagsliv.

Men i föräldraparets telefoner hittades även filmer och fotografier som visar när barnen utsätts för flera av övergreppen och enormt kränkande behandling, filmer som aldrig publicerades någonstans.

Föräldraparet åtalades för människorov, synnerligen grov misshandel, olaga frihetsberövande, grov misshandel och barnfridsbrott.

De döms nu för alla åtalspunkter till 12 års fängelse vardera.

Tortyrliknande

Västmanlands tingsrätt skriver i domen att den finner det styrkt att våld har utövats mot de två barnen och att det skett med och utan tillhyggen samt att delar av våldet har varit av tortyrliknande karaktär.

Tingsrätten menar att mannen och kvinnan har begått brotten tillsammans och i samförstånd och att även de övriga barnen tvingats bevittna mycket av våldet.

”Att förloppet har varit utdraget över tid, att barnen varit försvarslösa och att brotten har skett i hemmet, som ska vara en trygg plats, och av vuxna som har ansvar över barnen är försvårande omständigheter.”

Tingsrätten var helt enig i sitt beslut.

”Barnen är väl omhändertagna”

Exakt vad som ledde fram till att paret begick de handlingar mot barnen är oklart. Den 23-åriga kvinnan och den 25-åriga mannen hade varit ett par i mindre än ett år när de greps. De hade båda två barn var från tidigare förhållande när de träffades och efter en kort till tillsammans flyttade de ihop.

De två utsatta barnen är den åtalade mannens, de två andra barnen som inte har utsatts för våldet är kvinnans.

Den åtalade pappan har delvis erkänt men säger att han inte kan ”specifikt förklara hur det gick till eller varför det blev så”. En stor rättspsykiatrisk undersökning som gjorts av honom visar dock att en allvarlig psykisk störning inte kan misstänkas.

Mamman nekar till brott och påstår sig inte minnas händelserna. När hon under förhören får se filmerna som hon och sambon spelat in av övergreppen säger hon:

– Det är jättejobbigt att se filmerna och bilderna och jag blir jätteillamående.

Under rättegången hävdade hon flera gånger att det ”säkert är XX (pojkvännens namn) som orsakat barnens skador. Tingsrätten anser det dock styrkt att hon varit lika drivande i brotten som mannen.

De två utsatta barnens målsägandebiträde Maria Stål Lindgren säger att barnen idag är omhändertagna.

– De har varit utsatta för ett trauma men är väl omhändertagna idag. Och de mår efter omständigheterna bra.

Följ ämnen i artikeln