Ministern investerar i bolag som styrs av Kinas kommunistparti

Publicerad 2023-11-13

Säpo har pekat ut Kina som ”ett långsiktigt och växande hot” – och regeringen varnar för landets ”växande globala ambitioner”.

Trots detta köper utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) fonder som investerar i bolag som styrs av Kinas kommunistiska parti.

– Just Kina är en stor del av världsmarknaden, kommenterar ministern.

Utrikesminister Tobias Billström (M) valde att särskilt peka på problematiken kring Kina när han gav sin utrikesdeklaration inför riksdagen i februari i år.

– Kina är världens näst största ekonomi och en teknologisk ledarnation, samtidigt som landet fortfarande har ett auktoritärt styre och växande globala ambitioner. Vi måste förhålla oss till detta, sa utrikesministern.

Tobias Billström tog också upp den upptrissade stämningen mellan Kina och Taiwan i sitt tal till riksdagen.

– Kinas nya tonläge mot Taiwan inger oro, sa Billström.

Säpo: ”Allvarligt ekonomiskt hot mot Sverige”

Även Säkerhetspolisen, Säpo, har särskilt fokuserat på Kina.

I sin lägesbild av främmande makters verksamhet i Sverige drar Säpo slutsatsen att ”de kinesiska underrättelsetjänsterna bedriver en systematisk och omfattande underrättelseverksamhet och säkerhetshotande verksamhet mot Sverige och svenska intressen”.

Kinas agerande kan, enligt Säpo, hota det svenska näringslivet och svensk ekonomi.

”Den sammantagna kinesiska säkerhetshotande verksamheten riskerar att undergräva svensk export och innovationsförmåga och den kan på sikt allvarligt påverka svensk konkurrenskraft och sysselsättning och är ett allvarligt ekonomiskt hot mot Sverige”, skriver Säpo i sin lägesbild.

De stora ekonomiska muskler som Kina har, kan utnyttjas av landet genom olika strategiska uppköp och investeringar i andra länder.

Säpo påpekar också att kinesiska medborgare enligt en underrättelselag är skyldiga att bistå underrättelsetjänsterna i Kina ”vid behov”.

Johan Forssell (M)

Ministern investerar privat i Kina

Trots de omfattande problem som Säpo pekar ut, samt regeringens uttryckta oro kring Kinas agerande, investerar bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell privat i fonder som har omfattande innehav i den kinesiska ekonomin.

I februari i år, två dagar efter att utrikesminister Tobias Billström läst upp regeringens utrikesdeklaration i riksdagen, köpte Johan Forssell in sig med 300 000 kronor i fonden Allianz All China Equity.

Det framkommer av statsrådets egen redovisning av sina ekonomiska innehav.

Fonden har investerat tungt i en rad kinesiska bolag. Det totala innehavet i fonden är drygt 1,6 miljarder dollar, enligt fondbolagets senaste redovisning från i mars i år.

Bland innehaven i fonden finns gruvbolag, teknikbolag och banker. Även bolag som styrs av Kinas kommunistiska parti finns med i fondens portfölj. Bland annat järnvägsbolag, byggbolag, energibolag och oljebolag.

Kinas agerande kan, enligt Säpo, hota det svenska näringslivet och svensk ekonomi.

Sålde Kina-aktier

Fram till så sent som i januari ägde Johan Forssell aktier i den kinesiska teknikjätten Alibaba, men efter årsskiftet valde ministern att sälja aktierna.

Drygt 200 000 kronor har statsrådet också investerat i Handelsbankens Kinafond, som äger aktier i flera kinesiska teknikbolag. Nästan 55 procent av innehavet i fonden är investerat i Kina. Drygt 33 procent är investerat i Taiwan.

Ministern har också investerat drygt 200 000 kronor i den börshandlade fonden iShares MSCI China, som bland annat äger andelar i dotterbolag till bolag som ägs av kinesiska staten.

Totalt har Johan Forssell redovisat nästan 6,2 miljoner kronor i personligt innehav.

– Precis som flera hundratusen andra svenskar har jag en del av mitt sparande i aktiefonder på tillväxtmarknader. Det handlar bland annat om Taiwan, Sydkorea, Kina, Brasilien och Indien. Jag äger inga enskilda aktier utan har valt ett brett sparande, skriver Johan Forssell i ett mejl till Aftonbladet.

– Just Kina är en stor del av världsmarknaden. Kina är Sveriges elfte största exportmarknad för varor och det femte största importlandet för varor.

Sveriges regering har vid tidigare tillfälle varnat för Kinas ”växande globala ambitioner”.