Uppgifter: Sis-hemmet ville inte efterlysa fritagne mannen

Publicerad 2024-01-29

Den gängkriminelle 20-åringen som på söndagen fritogs från ett Sis-hem i Uppsala kan kopplas till ”Husbys Hyenor”, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Polisen kontaktade Sis-hemmet för att utreda om man skulle efterlysa mannen internationellt, något de inte var intresserade av, uppger källor för Aftonbladet.

En man i 20-årsåldern fritogs på söndagen från ett Sis-hem i Uppsala. Han kan, enligt uppgift, kopplas till det kriminella nätverket ”Husbys Hyenor”.

Dokument från socialtjänsten visar att mannen placerats på Sis-hemmet med stöd av LVU, lagen om vård av unga, eftersom han är misstänkt för grov brottslighet, uppvisat ett aggressivt beteende och inte skött sin skolgång.

Socialtjänstens utredning visar att ska 20-åringen har kriminella kontakter och att risken för återfall är hög.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kontaktade polisen Sis-hemmet för att utreda om man skulle efterlysa mannen internationellt efter fritagningen, något de inte var intresserade av.

”Icke-fråga att internationellt efterlysa”

Hans Bouveng, institutionschef för Sis-hemmet i Uppsala, säger att han inte känner till uppgifterna.

– Det är fler än jag som är involverade i detta, men frågan kan absolut ha gått till någon i beredskap på högre nivå.

Men Hans Bouveng ser inte någon anledning till att internationellt efterlysa 20-åringen.

– För oss är det en icke-fråga med tanke på lagstiftningen. Han är inte dömd till sluten vård utan endast LVU-placerad. Hade han varit dömd hade det varit en annan sak.

Hans Bouveng säger att 20-åringen fritogs under en utevistelse.

– Det var en bil som kom förbi och tog honom.

”Styrt på avdelningen”

Tidigare satt 20-åringen på ett annat Sis-hem där personalen, enligt en dom, upplevt att han styrt på avdelningen och att de andra ungdomarna sett upp till honom.

Vid ett tillfälle ska han ha uppviglat till uppror på hemmet där ungdomarna vägrade gå in på sina rum, använde möbler som tillhyggen, kastade frukt och stökade ner.

Efter den händelsen placerades 20-åringen på Sis-hemmet i Uppsala. Mannen har bedömts ha hög rymningsbenägenhet och därför varit placerad med högsta säkerhetsklassning på en avdelning med högt säkerhetstänk.

Tidigare misstänkt för uppmärksammat mord

Den fritagne 20-åringen har tidigare varit misstänkt för ett uppmärksammat mord, år 2021, nära torget i Husby Centrum där en 28-årig man sköts till döds av två maskerade män på cyklar.

Mordet fångades på övervakningskameror i centrum vilket gjorde att polisen tidigt i utredningen kunde peka ut misstänka gärningsmän.

20-åringen friades senare för mordet medan en då 18-årig man dömdes.