Intern kritik mot Magdalena Anderssons gängutspel – döms ut av ledande partikamrater

Publicerad 2023-10-11

Militären ska kunna hjälpa till att bekämpa gängbrottslighet, tycker partiledaren Magdalena Andersson. Något flera S-ledamöter i riksdagen motsätter sig.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson öppnade nyligen upp för att militären ska kunna sättas in i bekämpningen av gängbrottsligheten.

Men delar av partiet av partiet sparkar bakut och kritiserar partiledarens utspel.

– Jag tycker att vi ska stå upp för den princip som vi parti stått upp för i hundra år, att vi ska använda polis till polisiära uppgifter och militären till militära uppgifter, säger riksdagsledamoten Joakim Sandell.

Allt fler partier öppnar nu upp för att militär ska kunna användas i kampen mot gängbrottsligheten.

Sverigedemokraterna har varit ledande i debatten, men nyligen öppnade också Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson upp för att militär ska kunna bistå polisen med fler uppgifter än vad som i dag är möjligt.

– Bevakning som poliser utför skulle militär kunna utföra. Därutöver finns det tekniskt kunnande hos militären som de skulle kunna bistå med, sa Magdalena Andersson i en intervju med Aftonbladet i samband med utspelet i slutet av september.

Döms ut av ledande socialdemokrat

Men inom partiet finns skarp kritik mot ledningens agerande. En högt uppsatt socialdemokrat säger att delar av partiet är förvånat över utspelet, som inte anses ha täckning i en majoritet av S.

En annan ledande socialdemokrat dömer ut utspelet från Magdalena Andersson.

– Militär har inte de kompetenserna som krävs. Det är polisen som ska bekämpa brottsligheten och säkra den inre säkerheten i landet, säger personen.

Motion som går emot partiledarens nya linje

Nyligen gick tio socialdemokrater i riksdagen från Skåne ihop och skrev en motion till riksdagen i ämnet.

S-ledamöterna kräver att riksdagen ställer sig bakom principen att inte använda militären till polisiära uppgifter. Alltså helt emot vad S-ledningen nyligen propagerat för.

– Det är viktigt att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt och stå upp för de principer vi har haft i det här landet i hundra år snart, säger Joakim Sandell, som är en av riksdagsledamöterna som skrivit motionen.

Riksdagsledamoten Joakim Sandell (S)

Anledningarna till att ledamöterna anser att militären inte ska kopplas in för att utföra polisiära uppgifter är flera.

Bland annat pekar socialdemokraterna i riksdagen på att polis och militär har olika utbildningar och syften, att militärens närvaro kan öka risken för våld och att användning av militär för inrikes polisiära uppgifter kan underminera rättsstatens principer.

Ledamöterna hävdar också i motionen att militär inblandning i inrikes ärenden historiskt har lett till statskupper och människorättsbrott.

– Jag tycker att vi ska stå upp för den princip som vi parti stått upp för i hundra år, att vi ska använda polis till polisiära uppgifter och militären till militära uppgifter, säger Joakim Sandell.

– Det gäller också att använda militär till bevakning.

Har du framfört din kritik till ledningen i ditt parti?

– Ja.

Även S-ledamoten Per-Arne Håkansson har skrivit under motionen. Han anser, tvärt emot Joakim Sandell, att den inte går emot Magdalena Anderssons utspel om att militär ska kunna bistå polisen.

Detta trots att motionen ordagrant säger att militär inte ska användas till polisiära uppgifter.

– Det beror på hur man ser det. Men motionen är skriven utifrån de formuleringar som finns där, så att säga. Det är inte något motsatsförhållande. Det är en beskrivning av de uppfattningar som vi traditionellt haft under många år, säger Per-Arne Håkansson.

Vad är likheten mellan er motion och Magdalena Anderssons utspel, menar du?

– Om jag uppfattade det rätt så var det inte polisiära uppgifter som militären skulle bistå med.

Men Magdalena Andersson talar ju om att bevakning som poliser utför kan utföras av militär?

– Ja, det behöver inte vara så. De uppgifter som polisen har ska de utföra och sedan har militären sina uppgifter.