Här begravs Daniel, 34 år: ”Ingen hämnd kommer ge oss henne tillbaka”

Uppdaterad 2023-10-12 | Publicerad 2023-10-11

TEL AVIV. Det råder intensiva dagar på många av Israels begravningsplatser.

Flera dagar efter Hamas massaker på israeliska medborgare har 1 200 döda kroppar hittats, i förhoppningen att kunna identifieras och ges till familjerna.

Mitt i sorgearbetet sipprar ett uttalat hämndbegär fram.

Följ ämnen
Israel

– Jag hoppas att vi kommer att hämnas Daniel. Jag vet att ingen hämnd kommer att ge henne tillbaka till oss, men nu måste vi alla hjälpa våra soldater att göra vad som än krävs, säger Eden Zixzer, 25.

”Vad som än krävs”, säger hon med allvar och en sammanbiten min som skiljer sig från den kramar och tårar som hon just har fällt i sina vänners armar.

Eden Zixzer, 25, sörjer sin nära vän.

Eden har långt, rödfärgat hår och är klädd i shorts. Just så enkelt klädd som folk ofta är på begravningar i Israel.

Egentligen råder det covidliknande begränsningar på antalet personer som får samlas på ett och samma ställe – inklusive begravningar. Med skillnaden att det denna gång inte är ett virus, utan terrorism som hotar sammankomsterna.

Dansade hela natten – i gryningen kom terrorn

Den här kvällen begravs sjuksköterskan Daniel Ben Senior, strax norr om Tel Aviv. Hon var 34 år när hon i lördags försökte fly från musikfestivalfältet nära Gazaremsan, undan Hamas mördarkommandon.

Det tog fyra långa dagar och nätter dagar innan familjen nåddes av beskedet att hon varken hade kidnappats eller överlevt.

Samma besked fick familjen till hennes kusin som också begravs den här kvällen. Liksom andra offer för Hamas attacker begravdes i flera städer över hela Israel.

Daniel Ben Senior fick bli 34 år gammal.

Nu samlas familj, vänner och anhöriga först framför kroppen som är inlindad i den blåvita duken med Davidsstjärnan i ett utomhuskapell.

Bröder och vänner talar och gråter i mikrofonen.

– Gud ska hämnas mordet, säger en av talarna och hytter med en knuten näve som snart öppnas för att torka tårarna. Sedan följer böner.

– Just den här bönen är lite annorlunda mot hur det brukar vara, förklarar en granne till familjen. Det är en traditionell bön till stöd för Israels soldater.

Därefter bärs den 34-åriga sjuksköterskan till sin sista vila längre bort på den stora gravplatsen.

– Daniel var en riktig solstråle. Hon gav allt hon hade för att få sitt diplom, säger arkitekten Hanna Rosso.

– Hon var alltid glad. En person som var älskad av alla.

1 200 döda kroppar – 1 200 familjer i sorg.

Hanna och Daniel brukade festa tillsammans, men just den här musikfestivalen hade Hanna valt att hoppa över.

Ytterligare två av hennes vänner blev kidnappade under festivalen.

Flera soldater och reservister sluter också upp till begravningen. Under tiden laddar deras kollegor upp runt Gazaremsan.

I den riktningen kunde man i går se rökpelare från israelisk beskjutning, samtidigt som tunga stridsfordon radades upp på åkrarna.

Hamas besköt i sin tur samhällen som Ashkelon med raketer, vilket tvingade brandkåren att arbeta med fara för sina liv.

”Ingen hämnd kommer ge oss Daniel tillbaka”

Kort efter att Daniel Ben Senior blivit jordfäst lyckades slutligen Israels folkvalda enas om en samlingsregering, där samtliga parter har grävt ned stridsyxan för sina inbördes strider.

Det tolkas av flera observatörer som att regeringen nu kommer att ha kraft att besluta om de vedergällningar som allt fler hoppas på – eller fruktar.

– Men nej, ingen hämnd kommer att ge oss Daniel tillbaka, säger väninnan Shaked, samtidigt som de närmaste tar avsked vid kistan.