15-åring åtalas för mordförsök och våldtäkt

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2022-09-30

En cykelväg i närheten av Morö Backe i Skellefteå. Arkivbild.

En 15-årig pojke åtalas för mordförsök och grov våldtäkt mot barn efter ett uppmärksammat fall där offret är en flicka i lågstadieåldern i Skellefteå.

Flickan skadades svårt och kommer att få bestående men.

Det var den 7 juli i år som flickan hittades svårt skadad i ett skogsområde i stadsdelen Morö Backe i Skellefteå. Enligt åklagaren hade hon utsatts för omfattande våld.

Flickan fick livshotande skador och kommer att få bestående men, visar stämningsansökan.

Hon har inte kunnat förhöras på grund av sina svåra skador.

”Det var enbart på grund av tillfälliga omständigheter som gjorde att brottet inte fullbordades och att flickan inte dog”, säger kammaråklagare Andreas Nyberg vid åklagarkammaren i Umeå i ett pressmeddelande.

Vissa medgivanden

Utöver mordförsöket åtalas även pojken för grov våldtäkt mot barn.

15-åringen har gjort vissa medgivanden i förhör.

”Jag menar att den tilltalade utsatt flickan för ett synnerligt lidande”, säger Andreas Nyberg.

Dagen efter händelsen gick polisen ut med information om att det fanns en misstänkt person under 15 år. Men under polisutredningens gång uppstod tvivel kring hans ålder. Frågan är relevant, eftersom en person blir straffmyndig vid 15 års ålder.

Straffmyndig

I mitten av juli fattade utredningsledaren beslut om att Rättsmedicinalverket skulle genomföra en åldersutredning. Pojkens tänder, hand samt handled har röntgats och läkare har bedömt att resultaten talar för att den misstänkte är 15 år eller äldre.

”Sammantaget menar jag att utredningen visar att pojken har uppnått straffmyndighetsåldern. Därför väcks nu åtal för brotten”, säger Andreas Nyberg.

Följ ämnen i artikeln