Därför höjer inte Säpo terrorhotsnivån – trots larmen

Publicerad 2023-02-12

Säkerhetspolisen varnar för ett ökat antal attentatshot och i Stockholm höjer polisen säkerhetsnivån.

Underrättelseexperten Jörgen Holmlund tror att Säpo kan vara nära att höja terrorhotnivån från en trea till en fyra.

– Det är inte alls otänkbart, säger han.

Polisen i Stockholm meddelade på onsdagen att man inleder en särskild händelse som går under namnet ”Doris”. Säkerhetsnivån vid ”symboliskt viktiga objekt” höjs därmed.

Beskedet kom efter säkerhetspolisen informerat om att man nu ser ett ökat antal attentatshot. Koranbränningen i Stockholm och den globala kampanjen mot svensk socialtjänst har riktat ljuset mot Sverige.

Den särskilda händelsen innebär att man ska prioritera och utveckla dialogen med relevanta aktörer i samhället. Medarbetare ska även informeras om det förändrade säkerhetsläget.

Säkerhetspolisen och polisen i Stockholm är på tårna, säger Jörgen Holmlund, lärare i underrättelseanalys vid Försvarshögskolan.

Terror- och säkerhetsexperten Jörgen Holmlund.

Terrorhotnivån ligger i dag på en trea på en femgradig skala. För att nivån ska höjas ska bland annat en händelse inträffa som kan bekräfta en plan om serie av attentat.

– På det sätt Säpo och justitieministern har uttryckt sig, tillsammans med att polisen klassat det som en särskild händelse kan det tyda på att man överväger nästa nivå, säger han.

”Frustration och missnöje”

Hans Brun, terrorforskare vid King's College i London, säger att det som behövs är lite mer konkret information om att någon typ av aktion eller attack planeras.

– Mycket av det som snabbas upp nu är egentligen frustration och missnöje. Det måste alltså vara lite mer konkret än det, eller att Sverige diskuteras i olika sammanhang under en längre tid, säger han.

PLUS: Här slår Säpo till mot misstänkta kuppmakare

Höjer säkerhetspolisen terrorhotnivån kan det att innebära att man går ut med aktiva råd och rekommendationer. Det kan handla om råd att man som civil inte ska röra sig kring vissa objekt där det råder ett förstärkt nationellt hot, enligt Jörgen Holmlund.

– Det handlar om att man vidtar proaktiva åtgärder, vilket jag upplever att Säpo och polisen faktiskt gör nu. Sverige har rört sig i miljön sedan en tid tillbaka, med start från sprängningen på Bryggargatan 2010 då självmordsbombaren Taimour Abdulwahab sprängde sig själv i centrala Stockholm.

Människor i Turkiet bränner svenska flaggan.

”Viktigt att vara vaksam”

USA varnar för möjliga terrorattacker i Sverige med anledning av koranbränningarna. Amerikanska medborgare uppmanas att ”undvika folksamlingar” och ”hålla en låg profil” – hur ska svenska medborgare tänka?

– Hur olika länder går ut med rekommendationer och varningar ska man se i en nationell kontext. USA är duktiga på att följa sådant som är deras nationella angelägenheter och landet har en mer proaktiv hållning till att kommunicera hotbilder, säger han och fortsätter:

– Hur bör man tänka som svensk då? Om man vänder på det, finns det händelser eller platser som skapar olika typer av friktioner? Det är viktigt att vara vaksam eller aktsam på sådant som är utanför normalbilden, utan att konstant vara rädd för olika platser.

Danske Rasmus Paludan med en rykande koran i närheten av den turkiska ambassaden i Stockholm.

Symboliskt viktiga platser kan vara objekt och platser som är en symbol för statens legitimitet.

– Här hemma är det symboliska platser som kan utgöra en markör för vår religion bland annat. Svenska beskickningar, ambassader och konsulat är jag helt övertygad att man har ökad vaksamhet kring.

Det är bättre att ta ett steg åt sidan om man ser något som upplevs som udda, menar Jörgen Holmlund.

– Israel brukar vara duktiga på att titta på tecken i relation till själmordsbombare. Det finns alltid en viss typ av nervositet när en person ska ta sitt eget liv i en sprängning till exempel. Men det är bra att se efter personer i grupperingar, med hotfulla och generellt stressade beteenden. Utan att bli för alarmistisk.