S kände till Jamal El-Hajs påverkansförsök redan 2017

Publicerad 2024-02-13

Jamal El-Haj gav under måndagen besked att han bli vilde i riksdagen.

Socialdemokraterna fick redan 2017 kännedom om att Jamal El-Haj kontaktat Migrationsverket i ett asylärende. Men flera detaljer saknades, enligt S.

– Han hade inte riktigt samma version, säger S gruppledare Lena Hallengren.

Expressen avslöjade i fredags att El-Haj använt sin titel som riksdagsledamot för att påverka ett asylärende hos Migrationsverket 2017. Ärendet rörde en konservativ imam.

Lena Hallengren, gruppledare för S i riksdagen, säger att den dåvarande S-gruppledningen hanterade frågan för sju år sedan.

– Det var någonting som hade hanterats 2017 av den dåvarande gruppledningen, man hade haft ett samtal med Jamal El-Haj om detta. Och sedan var inte det en större fråga.

Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren (S).

Skadat partiet

Fram till i fredags har S-ledaren Magdalena Andersson haft förtroende för El-Haj. Men efter avslöjandet uppmanar Niklas Karlsson, ordförande för partidistriktet i Skåne, honom att lämna sin riksdagsplats eftersom han skadat partiet.

El-Haj sitter dock kvar i riksdagen som partilös, eller politisk vilde.

Vad exakt den dåvarande gruppledningen fick veta om El-Hajs agerande 2017 är oklart.

– Han har ju en version och sedan finns det någon tjänsteanteckning eller handling som knyts till, och de stämmer inte överens, säger Hallengren.

Tjänsteanteckningen som hon syftar på är den notering som Migrationsverkets handläggare gjorde av telefonsamtalet där El-Haj talar gott om imamen.

Vetskap före jul

Lena Hallengren blev ny gruppledare för S efter valet 2022. Hon själv fick kännedom om asylärendet före jul förra året och inte heller då fick hon hela bilden klar för sig, hon kände till exempel inte till att ärendet rörde en konservativ imam. Om hon visste att El-Haj presenterat sig som riksdagsledamot i samtalet är oklart.

– Det är viktigt att säga om vi hanterar en fråga sju år tidigare, då är min bild att vi har hanterat den frågan, säger hon.

– Däremot kan den i en sådan här situation som har uppstått adderas till annat, vilket den förstås har gjorts, så att Skånes partidistrikt och Malmö får vetskap om detta och lägger in den i sin bedömning.