Lärare får stöd av psykolog – för att klara av sitt arbete

Publicerad 2018-05-28

Elever misshandlade lärare, sparkade sönder dörrar och rev isär böcker. Situationen på Lilla Skolan i Malmö var så allvarlig att Arbetsmiljöverket utfärdade ett föreläggande om vite på 100 000 kronor.

Nu får lärarna psykologhjälp för att klara situationen och barnen motiveras till gott uppförande med ny metod.

– Om barnet exempelvis sitter ned och gör en uppgift i 15 till 20 minuter så blir det en belöning, säger Karin Waldenström, biträdande rektor Lilla Skolan, Malmö.

Efter två allvarliga incidenter där elev misshandlat lärare – en gång så illa att denne fick uppsöka läkare – gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion på Lilla Skolan i Malmö.

Inspektörerna möttes av totalt kaos på skolan.

”Många av dörrarna var söndersparkade. Korridoren som leder genom verksamheten är kal och tömd på allt material för att det inte skall finnas några tillhyggen. I ett av klassrummen rådde totalt kaos eftersom böcker och papper var sönderrivna och kastade i hela klassrummet”, skriver arbetsmiljöverket i sin rapport.

Vid besöket gick lärare och inspektörer in på lärarrummet och låste om sig för att få prata ostört. Då ska elev ha försökt sparka in dörren. Efter besöket fick Malmö stad ett föreläggande om vite på 100 000 kronor för bristerna på skolan.

Psykologhjälp för lärarna

Rektor Mickael Westerdahl berättar för Aftonbladet att Lilla Skolan är till för elever som inte klarar en vanlig skolgång utan behöver undervisning i mindre grupp. Ofta har de koncentrationssvårigheter och dålig impulskontroll.

– ADHD och trotssyndrom är vanligt i gruppen, säger Mickael Westerdahl.

Våldsamheterna eskalerade när tre nya elever kom till skolan.

– Det gör vi aldrig om, att ta in tre nya elever samtidigt. Det får portioneras ut. Det tar tid att introducera de här eleverna i en ny verksamhet. De flyttar från sin hemskola till en helt ny miljö, säger han.

En elev omplacerades efter våldsamheterna. Dessutom får alla lärare regelbunden psykologhjälp för att bearbeta händelserna.

Skolledningen har också beslutat att alla elever ska bemötas med PBS, Positivt beteendestöd. Det innebär att lärarna förstärker gott uppförande med en belöning. Om exempelvis en elev klarar att sitta och arbeta med en uppgift i 15 minuter får hen en belöning efteråt.

Belöningssystem

– Man ska bara sikta på de positiva sakerna och berömma barnen så fort de gör något positivt. Och inte prata om det som är negativt, säger biträdande rektor Karin Waldenström.

Eleven ska själv vara med och bestämma vilken belöning den får – om den lyckas med uppgiften.

– Det kan vara en frukt, att rita en teckning, att komma ut och springa en runda runt huset om man vill det, säger biträdande rektor Karin Waldenström.

– Eller spela spel, fyller Mickael Westerdahl i.

Men det ska inte bara handla om belöningar, förklarar Mickael Westerdahl.

– Då kan det bli inflation i belöning. Det handlar om att man försöker hitta situationer där eleven fungerar bra. Tillsammans med skolpsykolog gör personalen regelbundet en analys av vad som fungerar för varje enskild elev.

Lärarna får nu utbildning i metoden. Tanken är sedan att metoden ska vara helt igång under höstterminen.

Senast den 20 juni ska Lilla Skolan inkomma med svar till Arbetsmiljöverket om vilka åtgärder man har vidtagit för att uppfylla krav på en säker arbetsmiljön på skolan. Det kommer man klara av, försäkrar Karin Waldenström.

Vill ha en minibuss

Hon och Mickael Westerdahl hoppas också på nya lokaler. Både inomhus- och utomhusmiljö är bristfällig. Skolan ligger i ett bostadshus och har ingen egen skolgård. Eleverna får hålla till godo med en allmän lekplats och kan inte leka fritt om andra barn är ute.

De har framfört önskemål om nya lokaler till Malmö stad men än är inget klart.

Karin Waldenström hoppas att skolan i alla fall ska få en minibuss. Då skulle man kunna ta sig ut i naturen snabbt och smidigt. Flera av eleverna på skolan har ett jättestort behov av att röra sig – att springa av sig, förklarar hon. Men att åka stadsbuss är det inte tal om.

– Alla sorters intryck kan göra att det bli svårt för dem att ta en stadsbuss, säger Karin Waldenström och fortsätter:

– Kanske är det någon som vill donera en minibuss till oss?

Följ ämnen i artikeln