Polisen fick rycka ut – tänk på de fyrbenta vännerna i värmen

Uppdaterad 2018-06-02 | Publicerad 2018-05-09

Sommar, sol och värme kan vara nog så härligt, men inte om du är inlåst i en parkerad bil. Än värre blir det om du är hund, och inte kan svettas.

I Danmark har polisen redan fått rycka ut och rädda en stackars valp från överhettning.

– I värsta fall kan hunden dö, säger Catarina Kjellerstedt, klinikchef på universitetsdjursjukhuset vid SLU.

Sommaren tycks inte ens kunna hålla sig runt knuten. Värmen har redan brakat in i farstun över stora delar av landet, till mångas stora glädje. Men några som lever farligt under de skandinaviska sommarmånaderna är våra fyrbenta små vänner.

I grannlandet Danmark har polisen redan fått rycka ut och rädda en schäfervalp som lämnats ensam i bilen. Det var på måndagen som Nordjylland upplevde sin första sommarlika dag med temperaturer över 20 grader.

Lyckligtvis kunde polisen snabbt få fatt i ägarna, som släppte ut den stackars överhettade vovven.

Men utan att en uppmärksam och rådig person passerat förbi hade det hela kunnat sluta i en tragedi.

– I värsta fall kan hunden faktiskt dö. Först blir de oroliga, de får lite panikångest av det här, börjar skaka och salivera och kan slutligen få neurologiska symptom, kramper och slutligen dö, säger veterinär Catarina Kjellerstedt, klinikchef för smådjurskliniken vid SLU:s Universitetsdjursjukhus.

Leg. vet. Catarina Kjellerstedt tillsammans med sin västgötaspets.

Hur vanligt det är med hundar som lämnas i bilen är svårt att säga, men varje sommar måste ett flertal hundar uppsöka vård på grund av överhettning, berättar veterinären.

– Vi drabbas av det här varje år tyvärr.

Att lämna hunden i bilen är inte bara obehagligt för hunden, utan dessutom olagligt, om temperaturen riskerar att överstiga 25 eller understiga -5 grader.

Men att förlita sig på väderappen duger inte, visar en undersökning som Svenska Kennelklubben har gjort.

Varmare i bilen är utomhus

Efter bara en timme i 22-gradig värme uppmättes temperaturen inuti bilen till hela 38 grader. Temperaturen blir snabbt livshotande för en hund, som inte kan svettas och reglera värmen på samma sätt som vi människor. När hunden blir överhettad slås så småningom de temperaturreglerande organen ut.

– Det kan gå ganska fort faktiskt. Hur lång tid det tar innan det blir livshotande beror på hur varmt det blir, men man brukar säga att om de har suttit i en varm bil 1,5 timme har de mycket sämre prognos, och risken är stor att de inte klarar det och avlider, säger Catarina Kjellerstedt.

SKK gjorde 2014 ett eget test för att se hur varmt det blir i bilen.

Mopsar och frallor tillhör riskgrupp

Extra utsatta är överviktiga hundar och hundar med tjock, mörk päls. Även trubbnosiga hundar drabbas mycket snabbare av överhettning, berättar klinikchefen.

Men även om man har en långnosad vovve ska man låta bli att lämna den ensam i bilen en längre stund.

– Jag tycker det är dumt. Ska man bara vara borta fem minuter så är det ingen större fara om man vevar ned rutorna ordentligt. Att ha dem lite på glänt hjälper inte så mycket. Och ställer man sig på en skuggig plats och bara ska in och handla så måste man tänka på att solen kan vandra.

Lagligt att krossa rutan

Den som ser att en hund riskerar att fara illa inuti en varm bil har i nödfall rätt att krossa en ruta för att frigöra djuret.

Har man möjlighet rekommenderar dock Länsstyrelsen att man i första hand försöker kontakta ägaren. Lyckas man inte med detta är det säkrast att ringa polisen, som vet hur de ska göra.

Är man som hundägare tveksam kring hur varmt det kommer att bli i bilen, är det enligt veterinären bättre att lämna hunden hemma.

– Det är samma sak som att man inte lämnar ett barn eller en människa i bilen. Man har ett ansvar som djurägare, antingen lämnar man hunden hemma varma dagar om man inte kan ordna ventilation, eller så får man ställa sig på ett annat ställe, eller ta med sig hunden ut, säger Catarina Kjellerstedt.

Följ ämnen i artikeln