Så här ser du ut – för en bebis

Publicerad 2015-07-08

Sluta grimasera. Ditt nyfödda spädbarn kan ändå inte se dig.

Ett spädbarn kan inte se längre än bara några centimeter.

– Vill du att ditt nyfödda spädbarn ska se vad du visar för känslor, då bör du stå ganska nära, säger Claes von Hofsten, psykologiprofessor på Uppsala Universitet.

Att luta sig över sin nyfödda bebis för att göra grimaser är helt onödigt. Ditt nyfödda barn kan inte se dig, visar ny forskning.

Ett två till tre dagar gammalt spädbarn kan se ansikten och skilja på ansiktsuttryck på ett avstånd av 30 centimeter. Det är avståndet som en ammande mor har till sitt barn. Blir avståndet större blir det bara suddigt.

– Om man vill påverka sitt spädbarn genom att le mot det så måste man stå nära för att de ska se vad man gör, det är en viktig insikt, säger Claes von Hofsten.

Testade på vuxna

Det är forskare vid det psykologiska institutet i Oslo och vid Uppsala Universitet som för första gången någonsin lyckas visa hur mycket ett spädbarn kan se.

Forskarna producerade rörliga bilder av vuxna ansikten som uttrycker olika känslor, sedan filtrerade de bort den visuella informationen som spädbarn inte kan uppfatta såsom struktur, kontrast och avstånd. Därefter tittade vuxna på bilderna för att avgöra om de kunde uppfatta uttrycken efter att viss information eliminerats.

– Om de vuxna inte kan se ansiktsuttrycken, så finns en möjlighet att spädbarn inte heller kan det, säger han.

Försökspersonerna kunde på 30 centimeters avstånd känna igen tre av fyra ansiktsuttryck, men ju större avståndet blev desto färre kände de igen. Nu tror forskarna att samma princip gäller hos nyfödda.

"Vet var gränsen går"

Enligt forskarna förklarar detta varför nyfödda kan imitera vissa ansiktsuttryck hos vuxna under de första dagarna och veckorna i livet, långt innan deras vision är tillräckligt utvecklad för att uppfatta detaljer i sina miljöer. De som gjort minerna har helt enkelt stått nära.

– Man har inte kunnat göra den här studien innan, men nu har vi lyckats göra den och nu vet vi var gränsen går.

Efter ett par månader ser ett nyfött barn bättre och vid 4-5 månaders ålder börjar deras förmåga att uppfatta saker och ting närma sig en vuxens. Även om det är en hel del kvar.

Följ ämnen i artikeln