Prognos: De har bäst och sämst chanser

Publicerad 2016-02-03

DES MOINES. Agnarna har börjat sållats från presidentvetet och positionerna i primärvalet är satta.

Här är Per Bjurmans snabbprognos för var och en av de kvarvarande kandidaterna inför fortsättningen av racet.

Demokrater

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Hillary Clinton

– Vann med minsta möjliga marginal i Iowa och får det än tuffare i New Hampshire. Det är snudd på hemmaplan för Bernie Sanders, Vermont är ju grannstat, och han har sedan länge övertaget i opinionsmätningarna. Hillarys trumfkort består i mycket bättre utsikter längre fram, i South Carolina och Nevada. Men hon får inte förlora för stort nästa vecka, då kan momentum börja svänga även där.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Bernie Sanders

– Det blev ju i praktiken oavgjort i Iowa och det var en fantastisk framgång för det unga, progressiva USA:s stora hjälte. I New Hampshire kommer det sannolikt gå ännu bättre, han har enastående medvind där. Frågan är bara om han kan vinna så stort att han får opinionen att vända även i South Carolina och Nevada och de delstater som röstar under ”Super Tuesday” den 1 mars.

Republikaner

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Ted Cruz

– Den store segraren i Iowa kommer få det betydligt tuffare i New Hampshire, där Trump enligt de färskaste mätningarna har ett försprång på över 22 procentenheter. Men kan han utnyttja medvinden från Iowa och göra ett bättre resultat än väntat är det inte omöjligt att han blir en reell utmanare i South Carolina två veckor därpå och då är det här ett race på riktigt.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Donald Trump

– Om han vunnit i Iowa hade vägen till nomineringen varit krattad. Nu blev han istället, till sin egen stora besvikelse, ”bara” tvåa och vägen framåt ser inte riktigt lika rak ut längre. Men ”The Donald” är alltjämt frontrunner och har mycket goda chanser att bli presidentkandidat i alla fall. Han lär få hålla segertal i New Hampshire på tisdag kväll och sedan följer ytterligare ett par stater där han har mycket stort väljarstöd.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Marco Rubio

– Den gladaste trean i historien? Det lät så på det sällsamt långa tal han höll i måndags kväll och för all del: Rubio hade en mycket bättre kväll än väntat och är nu partietablissemangets stora favorit. När sådana som Bush, Kasich och Christie hoppar av får han förmodligen deras väljare. Men han måste rätt snart vinna en delstat för att kunna upprätthålla statusen som ”contender” och det är svårt att se var han skulle triumfera.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Ben Carson

– Doktorn från Baltimore har fortfarande fint väljarstöd i enskilda stater, men det dröjer så länge innan de röstar att racet redan kan vara över vid det laget.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

John Kasich

– Chanslös i Iowa, men är faktiskt just nu trea i New Hampshire. Kan han skrälla och ta sig förbi även Cruz fortsätter kampanjen i alla fall ytterligare ett litet tag.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Rand Paul

– Nej, det här går inte. Opinionsvindarna blåser honom rakt i ansiktet de kommande veckorna.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Jeb Bush

– Får som högst tio procent av stödet i mätningarna framöver. Bush-dynastin har gjort sitt.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Carly Fiorina

– Det är kört efter magplasket i Iowas majsfält.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Chris Christie

– Kommer göra lite bättre ifrån sig i New Hampshire än i ett Iowa som inte ville veta av honom. Men inte inte tillräckligt mycket bättre.

Rick Santorum

– Tänk, han vann Iowa för fyra år sedan. Nu fick han så få röster att de knappt gick att räkna. Måste hoppa av snart.