Det är långt kvar till ett fredsavtal

Med björnkramen gjorde de två koreanska ledarna vad som krävdes av dem.

Att de ska arbeta för ett kärnvapenfritt Nordkorea är positivt men det är långt kvar till ett fredsavtal.

Chansen ökar nu för att toppmötet mellan Kim och Trump blir av.

För knappa fem månader sedan framstod ett krig med Nordkorea som en realistisk risk. Nu låter det plötsligt som ett fredsavtal kan stå för dörren där Nordkorea i slutänden ger upp sina kärnvapen.

Sedan nyår har diktatorn spelat upp rena charmoffensiven. Hans språkbruk har ändrats från makabra dödshot till en första rangens diplomats.

Som grädde ovanpå detta delikata mos har Kim Jong-un serverat löftet om två toppmöten. Det första med Sydkoreas president Moon Jae-in hålls under fredagen i den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea. Ännu råder bara vapenstillestånd mellan de två länderna sedan krigsslutet 1953.

Omsvängningen från Nordkorea är så häpnadsväckande total att det är svårt att tro att det inte finns en hake någonstans.

Testsajt kollapsad

Skulle Kim Jong-un, som driver traditionen av den kommunistiska Stalindiktaturen vidare i Nordkorea, helt plötsligt vara villig att ge upp sina kärnvapen, sin livförsäkring, bara för att få till ett fredsavtal med Sydkorea och USA och ekonomisk hjälp?

Ännu har vi sett väldigt lite konkret i form av fredsvilja från Nordkorea. Beskedet att de ställer in alla kärnvapenprov och missiltester tills vidare är bara en bekräftelse på det läge som rått sedan årsskiftet. Nu kommer också uppgifter om att berget där Nordkorea utfört sina underjordiska kärnvapentester kollapsat och därför är obrukbart. Att vinna tid kan vara ett skäl till Kim Jong-uns förvandling.

Vi har inte hört honom personligen säga att han är beredd att ge upp sina kärnvapen och i så fall under vilka villkor.

Inget får gå fel

Förhoppningsvis får vi nu en inblick i hur Nordkoreas envåldshärskare tänker. Det är bara tredje gången som ledarna för Nord- och Sydkorea träffas sedan krigsslutet. Ingen förväntar sig att de ska skriva på ett färdigt fredsavtal. De räcker att mötet hålls i en god atmosfär och att de kan presentera några små steg framåt.

Toppmötet i Panmunjon är viktigt för Nordkorea men det planerade mötet med USA:s president i nästa månad väger långt tyngre. Därför vill Kim Jong-un inte att något ska gå fel som äventyrar hans möte med Trump.

Vi kommer att få se en mycket medgörlig och resonabel diktator. Visar han några tecken på att inte vara beredd att ge upp sina kärnvapen finns risken att Trump ställer in mötet. Det har presidenten redan hotat med.

Fred med Sydkorea räcker inte för Kim Jong-un. Han vill ha garantier för att USA inte ska försöka störta regimen i Pyongyang ifall han skrotar sin livförsäkring.

Släppte krav

Men i ett första steg verkar Kim Jong-uns mål vara att få USA och omvärlden att erkänna Nordkorea som kärnvapennation. Det finns de som tycker att Trump redan gjort det genom att gå med på att träffa Nordkoreas ledare.

Alla tidigare amerikanska presidenter sa nej med motiveringen att Nordkorea först måste göra sig av med sina massförstörelsevapen. Trump släppte det kravet 40 minuter efter att han fått Kim Jong-uns inbjudan.

När Nordkorea meddelade att man upphör med sina tester var det med hänvisning till att man nu har fullt utvecklade kärnvapen och inte längre behöver testa.

Kim Jong-un vill också få sanktionerna hävda. Mycket tyder på att de senaste sanktionerna mot landets import av olja och export av textilier blivit kännbara. Extra mycket därför att Kina, Nordkoreas enda verkliga allierade, blivit så irriterade på Kim Jong-un hotfulla vapenskrammel att man för en gångs skull genomdrivit sanktionerna.

Fjäder i hatten

Toppmötet med Trump blir en fjäder i hatten för Kim. Toppmötet mellan de två koreanska ledarna är en framgång för framförallt Sydkoreas president. Han gick till val på att försöka fixa fred med Nordkorea och verkar nu vara på god väg att lyckas.

Mot alla odds.

Ingen kunde för ett halvår sedan tro att den här utvecklingen var möjlig. Framförallt inte de tio miljonerna invånarna i huvudstaden Seoul bara fem mil från gränsen, som har tusentals nordkoreanska raketer riktade mot sig och skulle bli de första offren vid en attack oavsett om den sker med konventionella vapen eller kärnvapen.

Man vill gärna tro att det osannolika kan bli verklighet. Men även om dagens toppmöte avlöpte väl är det långt till freden är i hamn.

ANNONS