USA stänger konsulat i Irak

TT-AFP

Publicerad 2018-09-29

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har gett order om att stänga konsulatet i Basra, Irak. Arkivbild.

USA stänger sitt konsulat i den irakiska staden Basra. Anledningen uppges vara indirekt eld från Iranstödda styrkor. De konsulära uppdragen ska tas över av ambassaden i Bagdad.

"Jag har upplyst Irans regering om att USA kommer att hålla Iran direkt ansvarigt för skador på amerikaner eller på våra diplomatiska anläggningar i Irak eller någon annanstans, oavsett om attacker utförs direkt av iranska styrkor eller av milisgrupper med direkt koppling till dem… Jag har klargjort att Iran bör förstå att USA kommer att reagera snabbt och med lämpliga åtgärder på sådana attacker", säger USA:s utrikesminister Mike Pompeo i ett uttalande.

I flera veckor har irakier demonstrerat i Basra, de protesterar mot bland annat arbetslöshet och ett ineffektivt styre.

Pompeo har satt högsta prioritet på att arbeta för att begränsa iranskt inflytande i regionen. Han menar att milis med kopplingar till Iran ligger bakom "indirekt eld" – vanligtvis väpnade attacker – mot det amerikanska konsulatet.

USA:s utrikesdepartement avråder amerikaner från att åka till Irak. Det bedöms vara hög risk för amerikanska medborgare att utsättas för våld eller kidnappas.