Ahlin: ”Vi gör aldrig politik av sånt här”

Publicerad 2013-11-26

Regeringen och den politiska oppositionen samarbetar i frågan om de två bortförda journalisterna i Syrien.

– Vi gör inte politik av sådana här ärenden eller gör något på egen hand som skulle kunna äventyra situationen, säger Urban Ahlin (S), vice ordförande i utrikesutskottet.

Urban Ahlin

De två prisbelönta journalisterna Niclas Hammarström och Magnus Falkehed var på väg att lämna Syrien när de på lördagsförmiddagen fördes bort av okända personer. Sedan dess är de försvunna.

Urban Ahlin (S) befinner sig just nu på resa i Italien. Han har ännu inte fått någon information via utrikesutskottet, men säger på telefon att han ser till att hålla sig informerad – genom direktkontakt med utrikesminister Carl Bildt (M).

– Jag har kontakt med utrikesministern för att få veta vad UD vet. Vi i oppositionen använder ju ibland våra kontakter och påtryckningar i sådana här fall, men då är det väsentligt att det sker på ett sätt som inte stör det som regeringen gör, säger Ahlin.

”Gör inget som äventyrar”

Urban Ahlin poängterar också att de politiska blocken strävar efter att vara överens när sånt här sker.

– Vi gör inte politik av sådana här ärenden. Vi samarbetar med Utrikesdepartementet som håller oss informerade och vi ger de idéer och inspel som vi ser från vår kant om vad man skulle kunna göra. Och vi gör absolut ingenting på eget håll som skulle kunna äventyra situationen, säger han.

Enligt Urban Ahlin är det nu viktigt att Sverige och världen skickar en tydlig politisk signal till Syrien om att det är "helt oacceptabelt" att ta till metoder som kidnappningar och bortföranden.

– Man måste markera tydligt att de som ägnar sig åt sånt här inte får vara med i den politiska processen.

Men Ahlin menar också att det är av största vikt att de som fört bort journalisterna inser risken för ett stort pr-mässigt misslyckande.

– Det tycker jag talar till journalisternas fördel, att de är journalister som har varit i Syrien för att rapportera om det som sker. Den som har tagit dem riskerar mycket negativ publicitet. Här gäller det att journalisterna behandlas väl och att de släpps inom en snar framtid.

"Fria ordet ska inte fängslas"

Kerstin Lundgren, ledamot i utrikesutskottet (C), delar Ahlins uppfattning om att det råder politisk enighet.

– Det finns inget skäl att söka politisk strid utan i stället att gemensamt försöka hitta lösningar, säger hon.

Även Lundgren menar att det är viktigt att markera mot Syrien och de grupper som finns i landet.

– Det fria ordet ska inte fängslas. Nu råder ett mycket allvarligt läge där det är mycket svårt för både befolkningen och journalister att verka.

Just nu sätter Kerstin Lundgren sitt hopp till att den eller de som fört bort Hammarström och Falkehed ger sig till känna. När frågor som "vem" och "varför" är besvarade blir det lättare att hitta lösningar.

Arkelsten (M): "Väldigt oroande"

Fredrik Malm, Folkpartiets ledamot i utrikesutskottet, slår fast att "situationen är oerhört allvarlig om de förts bort i en krigszon".

– Det är UD som ansvarar för att hantera sådana här situationer, och jag utgår ifrån att vi i riksdagen kommer få information om utvecklingen, säger han.

Ordföranden i utrikesutskottet Sofia Arkelsten (M) beskriver situationen som "väldigt oroande".

– Vi tar det på stort allvar, säger hon.

Arkelsten vill inte gå in på vilken information hon själv fått från Utrikesdepartementet, men slår fast att hon "vet att UD jobbar med frågan på bästa möjliga sätt".

– Jag följer mediauppgifterna just nu, det är en utmaning att vi vet väldigt lite, säger hon.