"Verktyg för den ryska regimen"

Publicerad 2013-12-05

Sverige hjälper USA att spionera på Ryssland. Det avslöjas i nya dokument som visselblåsaren Edward Snowden läckt från amerikanska nationella säkerhetsmyndigheten NSA.

Nu menar Folkpartiets försvarspolitiska talesperson att Snowden kan gå Rysslands ärenden.

– För mig framstår Snowden mer och mer som ett möjligt verktyg för den ryska regimen, säger Allan Widman (FP).

Allan Widman, Folkpartiet.

Edward Snowdens avslöjanden har dominerat internationella medier under hösten.

Dagens avslöjande av SVT om hur svenska FRA spionerar på ryska statsledningen och delar med sig av uppgifterna till USA har också fått stor uppmärksamhet.

En majoritet av svenska politiker som Aftonbladet har pratat med menar att det är helt naturligt.

”Möjligt verktyg för Ryssland”

– Det vore tjänstefel av FRA att inte ha uppsikt över den politiska utvecklingen och den snabba militära upprustningen i Ryssland, säger Allan Widman (FP), försvarspolitisk talesperson, till TT.

Widman är däremot förvånad över att det i debatten inte nämns att Snowden sitter i Moskva och lämnar uppgifterna.

– För mig framstår Snowden mer och mer som ett möjligt verktyg för den ryska regimen. Det är klart att alla sådana här uppgifter är ägnade att störa relationen mellan länder som har ett långtgående samarbete på det försvars-, utrikes- och säkerhetspolitiska området.

"Varför inte avslöja Kina?"

Även försvarsunderrättelsedomstolens domare Runar Viksten frågar sig vad Edward Snowden har för skäl att läcka hemliga uppgifter.

– Han sitter ju i Ryssland, i händerna på rysk underrättelsetjänst, och det finns väl stora möjligheter att manipulera både det ena och det andra, säger han till TT.

Alla avslöjanden verkar också vara ägnade att skada västliga intressen.

– Om han nu har all den här kunskapen om vad NSA håller på med, varför säger han ingenting om det som borde ligga i huvudfokus för NSA:s verksamhet: rysk, kinesisk, nordkoreansk och iransk underrättelseverksamhet? Men om det säger han inte ett pip, säger Viksten.

Måste godkännas av domstol

All spaning som FRA bedriver måste först godkännas av Försvarsunderrättelsedomstolen. Och för att spaningarna ska godkännas måste de vara "genuint svenska" – avsedda att tillgodose svenska intressen och ha svenska uppdragsgivare, som exempelvis regeringen eller Försvarsmakten.

– Sen finns ju inga hinder, så länge det tillgodoser svenska intressen, att man lämnar ut sådan information till andra länder och får annan information i utbyte, säger domstolens ordförande Runar Viksten.

För utbyte krävs inget domstolstillstånd – det är FRA:s och regeringens sak.

Domstolen ska väga spaningens värde mot integritetsaspekten – men personer som bedriver underrättelsearbete mot Sverige kan knappast räkna med att Sverige tar särskilt stor hänsyn till deras integritet.

– Statsledningar kan vara av intresse. Det är väl som utrikesministern (Bildt) säger, att om man är minister på den nivån får man räkna med ett underrättelseintresse, inte nödvändigtvis ett svenskt intresse, men ett underrättelseintresse, säger Viksten.

Ryssland svarar

– Om informationen är sann är detta mycket allvarligt, säger Alexander Pashedko, pressråd på ryska ambassaden i Stockholm.

Hur pass allvarligt kan detta påverka relationerna mellan Ryssland och Sverige?

– Det är för tidigt för att kunna uttala oss om detta. Vi vill avvakta och se hela TV-programmet först för att se vad det exakt handlar om. Men stämmer det som rapporterats under morgonen så reser det allvarliga frågor, säger Alexander Pashedko.

Medan officiella ryska reaktioner lät vänta på sig, kommenterades uppgifterna om spionaget redan på torsdagsmorgonen ivrigt i ryska sociala medier och bland ryskspråkiga Twitteranvändare.

De flesta av dessa hänvisade dock till en och samma källa, den engelskspråkiga Stockholmsbaserade webbtidningen The Local, som redovisade fakta hämtade från svenska medier på sin första sida på torsdagen.