Så blir du älskad av alla

Uppdaterad 2013-09-26 | Publicerad 2013-09-25

Hård men rättvis – traditionella kvalitéer för en ledare.

Men ska du bli älskad av alla finns det bättre sätt:

Individuellt ledarskap.

Nej, rättvisa innebär inte nödvändigtvis att alla kommer att uppskatta dig lika mycket. Det en person uppfattar som fint beröm är tomma ord för en annan.

För att entusiasmera maximalt behöver du förstå vad dina medarbetare är för sorts personer och därefter anpassa belöningen därefter.

Här är tio arketyper som grundaren av organisationsutvecklingsföretaget Emergenetics International Geil Browning skiktat ut:

1. Analytiska personer vill veta att ett projekt är betydelsefullt och att deras insats är avgörande för att arbete ska bli framgångsrikt. De vill att chefen har expertkunskap och kompetens som gynnar gruppen. De vill ha ersättning som står i proportion till deras insats och om de har gjort mycket av jobbet på egen hand ska du inte förvänta dig att de blir glada om du belönar hela gruppen.

2. För strukturella personer är företagets utveckling viktigt och att de får bidra till det. De vill ha en chef som är organiserad, kompetent och som har ordning på detaljerna. De gillar att belönas skriftligt och för en specifik anledning. Ett uppmuntrande mail är lämpligt att kommunicera med dem. ”Hej NN, bra jobbat med …”

3. Sociala personer vill känna sig uppskattade personligen och att just deras insats har stor betydelse för projektet. De är beredda att anstränga sig hur mycket som helst för chefer som visar att de tror på personens kompetens. De vill belönas personligt och uppriktigt. Om du själv föredrar att skriva ska du göra det – men skriv det för hand.

4. För uppfinningsrika personer betyder helheten mer än personen som leder gruppen. De vill ha belöningar som är okonventionella och fantasifulla och uppskattar alla originella varianter av personligt riktat beröm.

5. Tysta kontorsråttor kräver inte trumpetfanfarer. Satsa på att berömma dem i privata person till person-samtal emellanåt.

6. För uttrycksfulla personer ökar motivationen när uppdrag diskuteras öppet i gruppen samtidigt som en dörr hålls öppen för dem att delta. De gillar offentligt erkännande med pompa och ståt.

7. De konflikträdda hoppas bara att alla kommer att dra åt samma håll. De kommer aldrig att kräva en belöning eller ett erkännande – så det är upp till dig att erbjuda det.

8. Självständiga personer är ofta väldigt motiverade – så länge ni tycker samma sak. De kommer att berätta vad de vill ha som belöning och de har en tendens att vilja ha belöningen omedelbart.

9. Fokuserade lagspelare måste ha förtroende för ledaren och för projektet annars vacklar deras motivation. De vill redan när projektet startar veta vilken typ av belöning de kan förvänta sig. Se till att du håller löftet.

10. Flexibla personer gör som resten av gruppen så länge projektet inte krockar med deras moral eller övertygelser. De är nöjda med vilken form av erkännande som helst.

Jan Huss

Följ ämnen i artikeln