Alice skadades svårt i allvarliga pulkaolyckan – överlevde mirakulöst

avJosefin Silverberg

Pulkaåkningen i backen slutade med katastrof för syskonen Karlsson.

Den då 11-åriga Alice körde rakt in i ett träd, fick kraftiga skallskador och låg nedsövd i två veckor.

– Det tog väldigt lång tid innan jag blev helt återställd. Jag mådde ganska dåligt och det var mycket att ta in för hjärnan, säger Alice Karlsson i dag, fyra år senare.

I dag är det lite över fyra år sedan som Alice Karlsson, 11, tillsammans med sina syskon hade begett sig till backen i närheten av hemmet i Pålsboda, söder om Örebro, för att åka pulka. För hennes bror Emil och tvillingsystern Irma gick det hur bra som helst att ta sig ner för backen.

För Alice gick det sämre. En bit ner i backen förlorade hon kontrollen över pulkan som svängde av till vänster i riktning mot ett träd.

Alice bror Emil som stod nedanför backen har berättat hur han såg hur Alice frös till – hon blundade och vågade inte kasta sig av pulkan.

I allt högre fart åkte pulkan med Alice mot ett buskage vid sidan av backen. Hon slungades av pulkan och in i ett träd.

– Hon måste ha slagit i trädet och studsat tillbaka. När jag kom fram låg hon på sidan i snön och blödde ur näsan. Hon hade bland annat fått en fraktur bakom ögat, säger mamman Sanna Gevert.

1 av 2 | Foto: Privat
Då 11-åriga Alice fick ligga i respirator efter olyckan.

”Förstod att det var illa”

Ambulans kallades till platsen och Alice kördes till universitetssjukhuset i Örebro. Där bedömde läkarna att hon behövde föras till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hennes ena ben var brutet på tre ställen.

Det snöade ymnigt vilket gjorde att ambulanshelikoptern inte kunde lyfta, så hon fick i stället åka ambulans hela vägen.

– Jag förstod att det var illa men trodde inte det var så illa. Till Uppsala åker man ju bara om det är riktigt allvarligt, säger Sanna.

Tillfriskade snabbt

Familjen åkte efter i egen bil och Alice opererades direkt för sina skallskador. Efter operationen fick hon ligga nedsövd så att svullnaden i hjärnan skulle gå ner. Först efter tolv dygn i respirator väcktes hon ur narkosen.

– Det första jag minns är att jag ligger ner i sängen på sjukhuset och ser personer som jag inte känner igen, säger Alice.

När hon väl fick flyttas tillbaka till sjukhuset i Örebro gick tillfrisknandet relativt snabbt. Där fick hon ligga på eget rum i lugn och ro.

Redan i mars, drygt två månader efter olyckan, var hon tillbaka i skolan. Sanna och Alice gick och åt där varje dag men fick uppmaning av läkarna att ta det sakta med att komma tillbaka helt till skolan, så att Alice inte skulle bli hjärntrött.

– Det tog väldigt lång tid innan jag blev helt återställd. Jag mådde ganska dåligt och det var mycket att ta in för hjärnan.

1 av 2 | Foto: JONAS BILBERG
Alice Karlsson fick blödningar i hjärnan och bröt benet på tre ställen i pulkaolyckan.

Helt återställd

Fyra år efter olyckan har Alice, som nu är 14 år, inga bestående men trots att benet gick av på tre ställen och hon fick en blödning i hjärnan.

– Jag märker av det eftersom jag har ärr i huvudet men skadorna i benet märker jag inte av.

Mamma Sanna tänker ibland på olyckan och hur illa det kunde gått. Trots att det såg dramatiskt ut när Sanna kom fram till sin dotter i backen hade familjen en enorm tur.

– När man möter en ambulans eller ser program på tv om SOS Alarm så tänker jag på det även fast jag vet att jag inte borde.

Så undviker du att halka på isiga gator 00:53
ARTIKELN HANDLAR OM

Örebro

Pålsboda

Olyckor