Ministern vill sprida svensk jämställdhetskultur i Frankrike

Publicerad 2018-03-27

PARIS. Emmanuel Macron har satt jämställdhet högst på dagordningen.

Och det är den svenska modellen som gäller när Frankrikes regering förbereder en rad reformer på området.

– Det är fascinerande att män som gör karriär också förväntas ta ut pappaledighet i Sverige. Vi vill sprida den kulturen i Frankrike, säger jämställdhetsminister Marlène Schiappa till Aftonbladet.

I Frankrike gjorde Metoo-rörelsen stort avtryck under hösten, både i samhällsdebatten och i den praktiska politiken. Men att jämställdhetsfrågan skulle prioriteras som en av de viktigaste under mandatperioden förklarade Emmanuel Macron redan när han tillträde presidentposten för snart ett år sedan.

– Vårt samhälle är sjukt av sexism, deklarerade Macron i höstas.

Sverige nära partner

När det blivande regeringspartiet La République en marche utformade sitt partiprogram blev det tydligt att jämställdhetsfrågor ligger högt på fransmännens agenda.

– Det här skedde före Weinstein-affären och Metoo, när man genom dörrknackning märkte att frågorna engagerar en stor majoritet av kvinnorna i Frankrike, säger Marlène Schiappa, när Aftonbladet träffar henne i samband med en lunch för det kvinnliga ambassadörsnätverket i Paris på den svenska ambassadören Veronika Wand-Danielssons initiativ.
För Marlène Schiappa är Sverige en nära partner i jämställdhetsarbetet.

– Vi håller på att utveckla ett mycket tätt band eftersom vi ser att Sverige lyckas väldigt bra på det här området, inte minst med att engagera pappor i jämställdhetsfrågor inom familjen, säger Schiappa, som i höstas besökte Göteborg under en ministerkonferens.

”En kulturell fajt”

– Det var fascinerande att höra att män som gör karriär också förväntas ta ansvar som föräldrar och att det inte alls är stigmatiserat att ta ut pappaledighet i Sverige. I Frankrike tvekar många män att ens ta ut de elva dagar som är vikta för pappan. Det visar att vi har en kulturell fajt att ta och vi vill se hur vi kan sprida den här kulturen som lyckats i Sverige också i Frankrike, säger Marlène Schiappa till Aftonbladet.

Det franska samhället slits mellan en lång tradition av feministiska tänkare och en medelhavskultur där mannens ansvar för barn och familj länge setts som försumbart. När Marlène Schiappa höll tal på den internationella kvinnodagen 8 mars lyfte hon flera gånger Sverige som ett föregångsland.

– Vi har tät kontakt med Åsa Regnér (före detta jämställdhetsminister) och den nya jämställdhetsministern, samt med vår egen ambassadör i Sverige. Vi jobbar tillsammans och inspirerar varandra för att kunna anpassa och införa sådant som redan finns i Sverige i Frankrike. Man måste vara medveten om att länderna har olika kulturer och samma lagändringar ger inte samma effekter, så vi kan inte bara kopiera svenska lagar. Däremot tittar vi på hur vi kan anpassa och importera kulturen, säger Schiappa till Aftonbladet.

Macron fick kritik

När Emmanuel Macron utsåg sin regering förra året gick hälften av ministerposterna till kvinnor. Macron fick samtidigt tidigt kritik från kvinnorörelsen för att inte ha utsett en renodlad jämställdhetsminister.
Statsråd Schiappa, som har frågorna på sitt bord, fungerar dock i praktiken som just det. Hon är i grunden författare och opinionsbildare och har de senaste femton åren gjort sig känd som en radikal debattör i jämställdhetsfrågor.

I Frankrike har mycket av debatten kring Metoo handlat om ”sexuellt och sexistiskt våld” och trakasserier på öppen gata, ett utbrett fenomen som så gott som alla fransyskor någon gång har erfarit. Marlène Schiappa har nyligen presenterat ett lagförslag där man bland annat ska kunna bestraffa sexistiska handlingar och uttalanden med böter.

”Högljudd minoritet”

Just nu pågår en stor annonskampanj i Paris tunnelbana som uppmanar personer som utsätts för sexuella trakasserier på allmänna transporter att kontakta ett särskilt telefonnummer som Paris stad inrättat.

– Över nittio procent av fransmännen är positivt inställda till det nya lagförslaget om trakasserier på gatan. Men det finns fortfarande en högljudd minoritet som ifrågasätter detta och tycker att ”den franska modellen” nu är i fara. Det är viktigt att klargöra att kampen för jämställdhet inte är ett krig mellan könen, utan ett sätt att frigöra både kvinnor och män, säger Marlène Schiappa.