Toalett läcker dit kirurgernas instrument rengörs

NKS bekräftar: ”Ett mindre takdropp”

Publicerad 2019-03-08

Kirurger på Nya Karolinska får operationsinstrument som inte rengjorts ordentligt.

Ett annat av sterilavdelningens problem avslöjas av en lapp inne på Astrid Lindgrens barnsjukhus, där det står: ”Toalett får ej användas. Läckage ned till sterilen”.

– Väldigt oroande och obehagligt, säger Annica vars dotter låg på sjukhuset i helgen.

Aftonbladet har rapporterat att kirurger på Nya Karolinska sjukhuset återkommande fått smutsiga instrument när de ska operera. Något som lett till att operationer skjutits upp eller ställts in.

Denna lapp satt uppe på en av barnakutens toaletter på Nya Karolinska i söndags.

Ibland har läkare och sjuksköterskor sett spår av mänskligt kött och blod från tidigare operationer.

– Häromdagen hände det två gånger för samma patient. Utrustningen var smutsig och skickades tillbaka, sedan kom ny utrustning som också var smutsig. Det var först på tredje försöket man kunde operera med något som såg rent ut, säger en källa på Astrid Lindgrens barnsjukhus, som är en del av NKS.

Var nära blindtarmsoperation

I söndags besökte Annica akuten på Astrid Lindgrens barnsjukhus med sin 10-åriga dotter. När de skrivits in och kommit till ett behandlingsrum såg Annica en uppseendeväckande lapp på dörren till en toalett, som hon fotograferande. Då visste hon inget om problemen med smutsiga operationsinstrument.

– Vi behövde gå på toaletten och så ser jag den här lappen. Jag var tvungen att fota för det var nästan roligt, och samtidigt väldigt oroväckande, säger Annica.

Annicas dotter hade ont i magen och en teori var att hon hade en inflammerad blindtarm. Efter torsdagens nyhet om smutsiga instrument är Annica extra glad och lättad att dottern, som är i 10-årsåldern, inte behövde genomgå operation.

– Det hade ju kunnat leda till ett kirurgiskt ingrepp, och hade man läst det här efteråt hade man ju blivit panikslagen. Det är väldigt oroande och obehagligt, säger Annica.

– Men det här med lappen visar ju att de uppenbarligen har fler problem.

Coor, som det står längst ned på lappen, är företaget som ansvarar för fastighet- och logistiktjänster i den nya sjukhusbyggnaden NKS.

NKS: ”Ett mindre takdropp”

Avdelningen sterilteknik på Nya Karolinska levererar till hela sjukhuset, och ligger på våningen under barnakuten.

DN, som även rapporterat om de smutsiga instrumenten, avslöjade i april 2018 att sterilcentralen som byggts till NKS var för liten och behövde byggas om. Kort därpå avslöjade Aftonbladet om att en avloppsledning sprungit läck på sterilavdelningen. Det uppgavs lukta fränt av avföring, och mycket engångsmaterial fick slängas.

Aftonbladet har ställt frågor om läckage-lappen till chefsläkaren, som ber att få undersöka frågan närmare och återkomma.

– Jag har ingen information om att vi haft ett läckage som påverkat arbetet på steriltekniska enheten under den här veckan, säger Marie Bennermo, chefsläkare på Karolinska universitetssjukhuset, på torsdag kväll.

Dagen därpå bekräftas toalettläckaget av Karolinskas presstjänst:

”Helpdesk får in ärendet gällande mindre takdropp i packrummet till Sterilcentralen den 3 mars kl. 11.20. Felsökning påbörjades omedelbart och felet lokaliserades omgående till toalettgrupp på våningen ovanför och toaletten stängdes direkt av och stoppet åtgärdades. Packrummet sanerades omedelbart” skriver presstjänsten på NKS i ett mejl till Aftonbladet.

NKS öppnar tillfällig avdelning

I en längre intervju bekräftar chefsläkaren att operationsinstrument med blod eller vävnad har upptäckts i operationssalar, när kirurger varit i färd att operera. Hon ser mycket allvarligt på situationen med smutsiga operationsinstrument, och säger att man både tillsatt mer personal och kommer öppna en ny avdelning – i det gamla sjukhuset.

Enligt chefsläkaren har inga smutsiga instrument använts vid några operationer, och sjukhusledningen har inga rapporter om att någon person skulle ha kommit till skada.

En anledning till problemen uppges vara personalbrist på avdelningen sterilteknik.

– Det är absolut inte en önskvärd situation som vi har, och vi lägger väldigt mycket ledningskraft på sjukhuset för att försöka lösa det här, säger Marie Bennermo, chefsläkare på Karoliska universitetssjukhuset.