Bilderna avslöjar: 75 000 flyktingar fast mitt i öknen

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2016-09-15

För ett år sedan fanns det 363 flyktingtält vid gränsen mellan Jordanien och Syrien.

Nu är de 8295 stycken, och Amnesty beräknar att 75 000 människor lever i ingenmanslandet utan mat och medicin.

Läget tycks vara så katastrofalt att två större gravplatser - för alla som har dött i gränslandet - har upprättats.

– Här är gravarna i flyktinglägret Rukban. Det finns en gravplats till. Vi ska filma det också, inshallah, säger en mansröst på filmklippet som Amnesty International publicerar.

Det som vid första anblick ser ut som större grushögar är i själva verket platser där mannen på filmen berättar att döda människor har begravts.

Satellitbilder visar hur gravarna har ordnats så att de tillsammans bildar något som liknar en kyrkogård i ökenlandskapet.

Enligt Amnesty International är det två månader sedan som hjälpinsatser nådde fram till de 75 000 människor som befinner sig i två informella flyktingläger, Rukban och Hadalat. I juni stängdes gränsen mellan Jordanien och Syrien efter en bombattack där sju gränsvakter miste livet.

Kung Abdallah sa då att man skulle använda sin järnnäve mot den som försökte bryta mot säkerheten vid landsgränsen.

Efter det har bara en enda matleverans genomförts till området, i början av augusti.

Aftonbladet
Utrikes

Mat och medicin med lyftkranar

Hjälporganisationer kommer inte längre åt flyktingplatserna, som bevakas av jordanska myndigheter, uppger Amnesty International. I några fall har man lyckats leverera mat och medicin till människorna i ökenlandskapet genom lyftkranar.

– Det här visar de grymma konsekvenserna av världens förkastliga misslyckande att dela ansvaret för den globala flyktingkrisen, säger Tirana Hassan, chef vid krisberedskapskontoret på Amnesty International.

Situationen har blivit desperat. Redan tidigare i somras rapporterade medier om möss, råttor, skitiga tält och vuxna som använde blöjor i brist på fungerande toaletter i området.

– Den humanitära situationen är väldigt dålig, särskilt illa är det för barnen. Vi har dricksvatten, men knappt någon mat eller mjölk...Det är hemskt, säger en man som kallas Abu Mohamed i Amnestys pressmeddelande.

Han berättar om människor som tycks ha dött av svält och sjukdom.

– Många människor har dött...De levererade ris och linser och ett kilo torkade dadlar, men det var allt vi fick på en hel månad, ingenting annat.

Utbrott av hepatit

Enligt hjälporganisationen har bristen på sanitet och rent vatten lett till ett hepatitutbrott, vilket man misstänker ligger bakom dödsfall bland barn som har rapporterats från Rukban den senaste tiden. Minst tio dödsfall ska bero på hepatit, flera av de som dog var barn som led av gulsot, som man får av hepatit.

Nio fall av spädbarnsdöd har också rapporterats sedan gränsstängningen den 21 juni, troligtvis för att många i lägret är gravida kvinnor som inte kunnat få medicinsk hjälp.

Exakt hur många som har dött under sommaren har Amnesty International inte kunnat beräkna.

Jordanien är ett av de grannländer som tagit emot flest syriska flyktingar sedan inbördeskriget startade 2011, 650 000 personer har registrerats, men kungadömet har flera gånger uppgett att den verkliga siffran snarare ligger på över en miljon människor.

Oroar sig för terrorutveckling

Bara i Rakban ökade antalet flyktingtält från 368 stycken till 6563 från förra året fram till juli i år, och vid en ny räkning i september hade tälten blivit ännu fler, hela 8295 stycken, enligt Amnesty International. Den dramatiska ökningen under sommaren tyder på att tusentals människor fortfarande flyr kriget i Syrien, enligt organisationen. 

Anledningen till att jordanska myndigheter stängt gränserna är för att man oroar sig för att lägren ska utvecklas till enklaver för terrororganisationen Islamiska staten. Man har också uttryckt från statligt håll att flyktingarna måste flyttas, men har ännu inte hittat något annat flyktingläger som kan ta emot de desperata människorna i Rukban.

FN förhandlar just nu med Jordanien om att nå ut med hjälp till ingenmanslandet vid gränsen, och frågan tros komma upp under det möte som flera världsledare, däribland Sveriges Stefan Löfven, om ökat ansvar för människor på flykt ska hålla nästa vecka.