Avtal om brexit sprack: ”Stora problem återstår”

Förhandlare i Bryssel uppgavs ha nått en överenskommelse

Publicerad 2018-10-14

Förhandlare i Bryssel uppgavs på söndagskvällen ha nått fram till ett avtal om Storbritanniens utträde ur EU.

Men efter ett toppnivåmöte föll överenskommelsen ihop.

– Vi har sagt att stora problem återstår, och det gäller fortfarande, säger en representant för den brittiska regeringen till nyhetssajten Politico.

De långdragna förhandlingarna kring hur Storbritanniens skilsmässa från EU ska gå till har nått fram till ett genombrott. Det rapporterade åtminstone Politico på söndagskvällen, med hänvisning till flera diplomatkällor. Enligt nyhetssajten skulle de två sidorna ha enats om ett avtal med en övergångsperiod som syftar till att förhindra finansiellt kaos.

Efter att EU:s chefsförhandlare Michel Barnier träffat sin brittiska motsvarighet Dominic Raab stod det dock klart att uppgörelsen fallit samman.

Höll snabbinkallat möte

Politico rapporterade vidare att medlemsländernas EU-ambassadörer hade blixtinkallats till ett möte under söndagskvällen. Under den sammankomsten uppges Barnier ha informerat representanterna om läget.

Redan i förra veckan informerades diplomater om att ett avtal hade nåtts. Så visade sig inte vara fallet – den gången heller.

– Vi har sagt att stora problem återstår, och det gäller fortfarande, säger en företrädare för den brittiska regeringen till Politico.

Måste godkännas av EU-toppmötet

Efter söndagens dramatik verkar det alltså som att en lösning på brexit-frågan fortfarande är långt borta.

Ett förslag till avtal måste först godkännas av EU-ambassadörerna. Sedan tas det till det så kallade Rådet för allmänna frågor, där medlemsländernas EU-ministrar ingår. Slutstationen är EU-toppmötet, och det är först där som en eventuell överenskommelse kan få en godkänt-stämpel från EU.

Följ ämnen i artikeln