Finland skippar flick- och pojknamn

Uppdaterad 2015-03-16 | Publicerad 2015-03-13

Snart kan flickor heta Pekka och pojkar heta Marja.

I Finland kan nämligen könsneutrala namn snart vara ett faktum.

Nämnden för namnärenden har börjat dra upp nya riktlinjer för att stryka könsindelningen för namn i namnlagen, rapporterar Lännen Media.

Idag får man i Finland inte ge en flicka ett namn som anses vara ett pojknamn och pojkar får på samma sätt inte ges flicknamn.

Men nu säger Urpo Kangas, ordförande för nämnden för namnärenden, till Lännen Media att i framtiden räcker det troligtvis med att förnamnet inte "strider mot god smak eller mot barnets intresse".

– Knappast ger någon medvetet sitt barn ett namn som strider mot dess kön. De är mera av en smaksak vad som är ett mansnamn och vad som är ett kvinnonamn, säger Kangas.

Finska Huvudstadsbladet uppger att det inte har fattats något politiskt beslut om att förnya namnlagen. Dock ska nämnden för namnärenden, som lyder under Justitieministeriet, ha börjat dra upp huvudlinjerna för en reform.

Åtta kvinnliga Bengt

I Sverige finns det exempelvis åtta kvinnor som heter Bengt i andranamn, ett mansnamn som funnits i Sverige sedan 1300-talet och som är en svensk form av det latinska namnet Benedictus, "den välsignade".

Åsa Grellsgård, fritidschef vid Motala kommun, skrattar gott åt nyheten.

– Då vet jag precis varför du ringer mig, säger hon.

Åsas fullständiga namn är nämligen Åsa Gudrun Bengt Grellsgård.

– Bengt är ett gårdsnamn. Min morfar hette Bengt och kom från gården Bengt uppe i Dalarna. Alla i min släkt heter Bengt.

Hur är det att vara kvinna och heta Bengt?

– Vid 42-års ålder har jag accepterat det. Men min 16-åriga dotter Ebba Kerstin Bengt är kanske inte lika nöjd.

Åsa berättar att andranamnet Bengt ibland har ställt till det för henne.

– Bengt står ju på körkortet och bland står det även på post man får och det händer att Bengt kommer före Åsa.

Hon minns en händelse när hon skulle åka taxi.

– Då var det en taxichaufför som letade efter en Bengt. Jag visste ju att jag hade beställt en taxi, men han letade efter en man, så visst har det varit en del sådana smågrejer.

Ändrade praxis 2009

I Sverige får inte ett förnamn vara sådant att det kan uppfattas som stötande eller kan leda till obehag för den som ska bära det, berättar Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare som jobbar med bland annat folkbokföring vid Skatteverkets huvudkontor.

Hon uppger att Skatteverket efter 2009 blivit mer generösa med vilka förnamn som godkänns.

– Vi gick då igenom rättsutvecklingen och tittade på vilka fall som gått till domstol och som sedan fått godkänt. Varför ska vi sitta och säga nej och skapa rättsprocesser?

Får ge flickor pojknamn

Hon säger att Sverige nu kan anses vara en föregångar till Finland i det här fallet och tror att de flesta föräldrar trots allt väljer namn till sitt barn utifrån barnets bästa.

Skulle det vara okej att jag döper min dotter till Bengt, fast det inte är ett gårdsnamn i mitt fall?

– Absolut. Det landar inte i kategorin att det väcker anstöt eller obehag.

Är du nöjd med ditt namn, Ingegerd?

– Ja, det har jag fått efter min farmors mamma och finns i släkten, så jag kan relatera till det. När jag var ung var det inte så många som hette det, men det har aldrig varit någon stor sak.

Men att det här med namn är något som kan vara känsligt vid ung ålder, är något som Ingegerd håller med om. Om man har ett namn som rimmar på något retfullt, kan det väcka obehag för den enskilde. Men det finns en lösning på problemet.

– Man kan lägga till ett namn eller dra ifrån namn, så länge man behåller ett ursprungligt namn. Det är exempelvis vanligt att man som vuxen väljer att lägga till ett smeknamn som vänner och familj ändå alltid använder.

Följ ämnen i artikeln