Här söker danska polishundar efter försvunna turnéledaren

Uppdaterad 2018-10-08 | Publicerad 2018-06-19

Polisens nya vapen i sökningen efter Lelle Hildebrand har nos och kommer från Danmark.

I ett försök att hitta turnéledarens kvarlevor har polisen kallat in danska polishundar. De är specialtränade för att känna dofter från nedgrävda kroppsdelar och kläder.

– Den kunskapen har inte våra svenska hundar. Därför ställde vi frågan till våra danska kollegor, säger Bo Lundquist, chef Kalla Fall polisregion syd.

Den svartbruna schäfern Eskil rör sig ivrigt över grusvägen. Nosen löper hela tiden tätt intill marken. Efter några meter pekar hundföraren med handen in i skogen. Eskil reagerar direkt och hoppar in mellan buskarna. Där inne börjar han söka efter den försvunne turnéledaren Lelle Hildebrand.

– Han markerar genom att börja gräva lite. Jag stoppar honom innan han kommer för långt ned. Då undersöker jag själv med min spade, säger hundföraren Olle Hansen.

Olle Hansen och schäfern Eskil ingår i ett team om fyra danska polishundar som är i Sverige för att bistå sina svenska kollegor i sökandet efter Lelle Hildebrand. De är specialtränade för att känna doft från likdelar och kläder som är nedgrävda.

Ett par svenska hundförare är också på plats för att se och lära. Svensk polis har hundar som kan söka på land och i vatten men inte några så kallade nedgrävningshundar.  

– Jag fick höra det av våra hundförare och då tog jag kontakt med våra danska kollegor, säger Bo Lundquist om insatsen som har beviljats på högsta nivå av rikspolischefen.

Försvann vid konsert

Turnéledaren Lelle Hildebrand försvann 1999 i samband med en konsert med rockgruppen Hammarfall i Sölvesborg. Polisen rubricerar händelsen som misstänkt mord. Under en period satt den nu morddömde rockmanagern Ricard Nilsson häktad misstänkt men släpptes i brist på bevis.

Sedan polisens Kalla Fall-grupp i region syd tog över ärendet 2017 har sökandet intensifierats.

– Vi har gått igenom utredningen och såg att det fanns fler utredningsåtgärder att göra, säger Bo Lundquist.

Han förklarar att området norr om Arkelstorp är högprioriterat men kan inte gå in i detalj på vad det är som gör att han tror att Hildebrand ligger här.

– Det är vittnesutsagor, analys av telefonsamtal och att folk har hört av sig om platser där det kan ligga en kropp.

Sista spåren en väska och dator

Polishundarna söker av ett skogsområde på några hundra meter norr om Arkelstorp, Kristianstad. Området ligger cirka fyra kilometer från sjön Immeln. Där hittade en privatperson de sista spåren efter Lelle Hildebrand – hans väska och en dator.

De danska hundförarna kommer jobba i området under två dagar. Området var tidigare en gammal grustäkt – väl lämpad för att gräva ned en kropp.

– Vår förhoppning är att vi hittar resterna av Lelle Hildebrand eller delar av hans tillhörigheter. Så att vi kan föra utredningen vidare. Men framförallt allt vore det fantastiskt att kunna ge detta till anhöriga efter alla dessa år.

Om inte de danska sökhundarna hittar Lelle Hildebrand kommer militären hjälpa till. Mellan den 28 juni och 3 juli ska arméns sökpluton söka av ett område i trakterna av Röetved, Kristianstad.  

Följ ämnen i artikeln