Vårdades — och tog sitt liv

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-09

Allvarlig kritik mot 308 hem för unga

Sofie, 15, och Elin, 13, tog livet av sig. Båda efter att de vårdats på kritiserade HVB-hem.

Socialstyrelsen har granskat 363 hem – 308 av dem levde inte upp till kraven.

– De riskerar att förlora tillståndet om de blottar sina brister, säger Olof Risberg på Rädda Barnen.

Elin – som egentligen heter något annat – misshandlades medan personalen på Carl Bobergsgården i Mönsterås tittade på. Till slut rasade allt. Hon sprang ut i skogen och hängde sig.

Drogade och våldtog

Sofie var inskriven på Lövingstorp i Jönköping när hon kom i kontakt med en 42-åring som misstänks ha gett henne droger och våldtagit henne. Timmarna innan hon skulle vittna tog hon sitt liv i badrummet.

De två flickorna var långt ifrån ensamma om att fara illa på behandlingshem.

Socialstyrelsens nyligen offentliggjorda rapport visar på missförhållanden i majoriteten av HVB-hemmen – vårdboenden för samhällets mest utsatta barn och ungdomar.

Under ett år hade 15 barn blivit utsatta för sexövergrepp, 84 fall av fysisk eller psykisk misshandel rapporterades. 219 av de 363 hemmen som granskades hade brister.

Personal utan utbildning

Det saknades bland annat rutiner för att hindra övergrepp och personalen saknade utbildning.

– Jag beklagar att det inte hänt något tidigare på det här området. Du får fråga mina föregångare om det, säger folkhälsominister Maria Larsson.

Nu lovar hon krafttag. I ett lagförslag som riksdagen ska behandla i maj föreslås minst två tillsynstillfällen per år, varav ett oanmält. Det ska bli obligatoriskt att prata med barnen om hur verksamheten fungerar.

”Ska få bättre stöd”

– Kvaliteten på HVB-hemmen måste höjas. Det viktigt att ungdomarna får prata med en professionell person som de litar på utan att någon i personalen är med. Och så behöver personalen bättre stöd och utbildning, säger Olof Risberg, psykolog på Rädda Barnen.

Enligt honom behövs det en instans dit hemmen kan vända sig för att få hjälp när de får problem.

– I dag riskerar de att förlora tillståndet att driva behandlingshem om de blottar sina brister, säger Risberg.