Pompeo uppvaktar Kiev i skuggan av riksrätt

TT-AFP

Publicerad 2020-01-31

USA:s utrikesminister Mike Pompeo, till vänster, med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj efter de bådas gemensamma presskonferens i Kiev på fredagen.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo försäkrar att Washington står stadigt vid Ukrainas sida, under ett besök i det land som står i centrum för den pågående riksrättsprocessen mot president Donald Trump.

– USA ser Ukrainas tappra kamp för frihet, demokrati och välstånd. Vi kommer inte att vackla i vårt stöd till den, sade Pompeo efter mötet Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Pompeo är den högste amerikanske företrädare att besöka Ukraina sedan riksrättsprocessen inleddes.

USA:s stöd har varit viktigt för Ukraina i konflikten med de ryskstödda separatisterna i landets östra delar.

Trump står anklagad för att ha hållit inne ett stort militärt bistånd till Ukraina för att pressa Zelenskyj att få till stånd en utredning av presidentens potentiella rival i valet i höst, demokraten Joe Biden. Han väntas frias inom kort då senaten, där republikanerna är i majoritet, ska rösta om saken.

Både Pompeo och Zelenskyj hävdar att riksrättsprocessen och alla diskussioner som omgivit den inte påverkat ländernas relationer.

– Ärligt talat tycks det mig som att relationen mellan våra länder tvärtom är mycket god, och inte bara i ord. USA stödjer och försvarar Ukraina, säger Zelenskyj.

PODD Wolfgang Hansson om riksrätten mot Donald Trump

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om riksrättsåtalet mot Donald Trumo.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen