Hundra man på plats för att bekämpa branden: ”Kan blossa upp igen”

avJosefin Silverberg

TJÄLLMO. Räddningstjänsten har jobbat intensivt de senaste dagarna med att bekämpa bränderna som härjar i Tjällmo och Godegård nordöst om Motala.

Nu ser läget ut att vara under kontroll – åtminstone tillfälligt.

– Börjar det blåsa ordentligt kan branden blossa upp och få fart igen, säger Johannes Glasin, räddningsledare.

På Tjällmo IF samsas grönklädda hemvärnsoldater, civila släckare med helikoptrar och räddningstjänstens ledningsstab. Ett hundratal personer finns på plats i området för att bistå med släckningsarbetet.

De senaste dagarna har man förberett sig på det värsta och gjort sig redo för evakuering men under torsdagseftermiddagen var brandhärden närmast Tjällmo mer under kontroll.

– De senaste signalerna jag fått är att det lugnat ned sig lite grann. Just nu rustar vi för att få hit ytterligare personal och sedan blir det att försöka gå på branden så mycket som möjligt under natten, säger Johannes Glasin, räddningsledare på plats.

Volontärer kommer med mat och fika till de som jobbar med insatsen och på fotbollsplanen vilar hemvärnsoldater innan det är dags att rycka ut igen. Även lantbrukarna rycker in – gödselspridare fylls med vatten och används i brandbekämpningen.

1 av 5 | Foto: Vilhelm Stokstad

Branden i Tjällmo blossade upp igen under onsdagen och tog sig förbi begränsningslinjerna.

– Börjar det blåsa ordentligt kan branden blossa upp och får fart igen. Idag har vi kunnat hålla den bra i schack med helikoptrar framförallt och kunnat hålla begränsningslinjen, säger Johannes Glasin.

”Kändes som Sala 2014”

Sammanhållningen och folks engagemang är något som Aram Rubinstein återkommer till när han talar om de bränder han jobbat på som helikopterförare. Han har varit i luften under hela dagen och gårdagen. Innan dess var han i Kristianstad och hjälpt till att släcka från ovan.

– Det nya avtalet med MSB funkar väldigt bra, vi rings in tidigt och samordningen mellan räddningstjänst, militär och civila släckare fungerar väldigt bra. Sammanhållningen, med allmänheten som kommer och hjälper till, tar med sig mat och snus, det är helt fantastiskt.

Att årets säsong med skogsbränder börjar så tidigt – redan i april, oroar honom. Även MSB ser med oro på de närmst kommande dagarna om inte regnet kommer.

– När jag kom hit igår och det började skymma så brann det verkligen på riktigt, då kändes det som Sala 2014. Det brann i trädtopparna och det kändes som att man kan släppa hur mycket vatten som helst men det kommer inte märkas, säger Aram Rubinstein.

”Oroligt och otäckt”

Trots att evakueringsplanerna blåsts av finns det oro bland Tjällmoborna.

Icahandlaren Per Selin ser hur byborna ställer upp och mobiliserar när det är nödläge.

– Ena minuten är branden under kontroll och i andra minuten är den lös igen, när det närmar sig hus och djur är det naturligtvis olustigt. Men Tjällmoborna har ställt upp och hjälpt till, säger Per Selin.

Elisabeth Sjövåg bor i byn och har sett eldhärdarna.

– Det oroligt och otäckt förstås när man inte vet om branden är under kontroll. Första kvällen såg man en brandhärd och att den spred sig så det är klart att det är otäckt.

Hon är oroad över sommarens väderläge om det inte kommer regn snart.

– Det är jättetorrt och med sommaren som varit får man hoppas på att det blir regn. Det är ju oroligt i hela Sverige, alla påverkas, säger Elisabeth Sjövåg.

Aftonbladets Josefin Silverberg och Vilhelm Stokstad på plats i brandhärjade Tjällmo
ARTIKELN HANDLAR OM

Bränder

Motala