’Väldigt aggressiv’ mygga upptäckt på Gotland

Experten om skräckdjuret: ”Flyger rakt på”

Publicerad 2019-08-31

Aggressivt går den till attack i jakten på blod.

Nu har myggan som kan döda fågelungar upptäckts på Gotland.

”Efter en översvämning kan det kläckas enorma mängder”, skriver Statens veterinärmedicinska anstalt i ett pressmeddelande.

Under augusti genomförde Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, en mygginventering på Gotland.

Rapporten är nu klar och på 13 av 14 undersökta områden har vårsvämmyggan hittats.

– Utifrån mätningarna kan vi göra antagandet att myggan är etablerad och spridd över norra Gotland och på Fårö, säger Anders Lindström, forskare och myggexpert, i ett pressmeddelande.

För SVT beskriver han myggan som anfallande.

– De vanliga skogsmyggorna är ofta lite försiktigare, de är lite trevande – flyger runt lite och kollar läget och eventuellt så biter de. Men de här myggorna har en mer oblyg och aggressiv framtoning. De flyger liksom rakt på och sätter sig och suger blod, säger han.

Vårsvämmyggan är aggressiv och har för första gången upptäckts på Gotland.

”De blir så utsugna”

Lindström berättar om scouter som fick fly sitt läger under sommaren. Han säger också att myggan kan döda fågelungar.

– Det man har sett är att, om de blir väldigt många, så kan de påverka fågellivet. Att fågelungarna dör i boet då de inte kommer undan. De blir så utsugna.

SVA skriver i pressmeddelandet att det kan ”kläckas enorma mängder” efter en översvämning, men än så länge är det det inte tal om att göra som man har gjort i nedre Dalälven – att bekämpa vårsvämmyggan. 2 628 har hittats på Gotland, vilket är under gränsvärdet.

– Vi har letat på platser som vi vet är gynnsamma för stickmyggor. Om vårsvämmyggan kommer att vara ett årligt återkommande problem är ännu för tidigt att säga, men det är rimligt att tro att myggan på sikt kan komma att sprida sig söderut till platser där förutsättningarna finns, säger Anders Lindström.

Följ ämnen i artikeln