Många saknas efter båtbrand i Kalifornien

TT

Uppdaterad 2019-09-03 | Publicerad 2019-09-02

Över 30 personer befaras ha omkommit i en sjöolycka utanför Kaliforniens södra kust. Människor blev troligen instängda på ett nedre däck i dykfartyget Conception, när det fattade eld och senare sjönk.

– Det är en stor båt och vi vet att flera personer har omkommit, säger en företrädare för de lokala myndigheterna till CNN.

Enligt räddningstjänsten saknas 30 personer. Men det är inte känt om alla blev kvar i fartyget eller om de hamnade i vattnet. Fyra kroppar har bärgats.

Räddningstjänsten hade stora problem med att försöka få branden under kontroll.

– Oklart varför, men elden släcks och bryter ut igen hela tiden, sade Aaron Bemis vid kustbevakningen till CNN när släckningsarbetet fortfarande pågick.

Han tillade att det kan ha berott på att mycket bränsle fanns ombord.

Fem räddade

39 personer befann sig ombord när det började brinna. Fem har räddats, uppger sjöräddningen för CNN. De som har räddats tillhör besättningen.

Branden bröt ut omkring tre mil utanför kusten vid en nationalpark i Channel Islands, väster om Los Angeles.

Bilder visar den 22 meter långa Conception helt övertänd och med omfattande skador på skrovet. Båten hyrs ut för dykturer, skriver amerikanska medier.

Brand i sovkvarteren

Darla Fletcher, medarbetare på en lokal tv-kanal inom CBS, brukar regelbundet ta dykturer med det aktuella företaget. Hon berättar att Conception, som används för flera dagar långa turer, har flera däck.

Samtliga dykare sover i trånga sovkvarter på nedre däck, som endast kan nås via två smala trappor.

Besättningsmedlemmarna sover i stället på övre däck. Olyckan uppges ha inträffat mellan klockan 3.30 och 4.00 lokal tid, alltså när dykarna vanligtvis sover.

På bilderna från platsen ses hur hela skeppets övre däck är utbränt, och hur elden nått ned till sovhytterna. Conception sjönk senare, uppger polisen.

Följ ämnen i artikeln