Kina: ”Fullt förtroende” för Hongkongs ledare

TT-AFP

Uppdaterad 2019-08-12 | Publicerad 2019-08-06

Kina stödjer fortsatt Hongkongs hårt kritiserade ledning. Dagen efter en omfattande generalstrejk i Hongkong, där 148 personer greps, varnar Kina demonstranterna.

Under en presskonferens på tisdagen – en i regel ovanlig åtgärd från Kinas sida som nu sker för andra gången på två veckor – riktas skarpa reprimander mot Hongkongs "kriminella demonstranter".

De som leker med elden kommer att förgöras av den, varnar Kina.

– Misstolka inte situationen och missta vår självbehärskning för svaghet. Underskatta aldrig beslutsamheten och den oerhörda styrkan hos den centrala regeringen, säger Yang Guang, talesperson för Hongkong- och Macaofrågor i Kinas statsråd.

Armén stark

Yang Guang säger också att Kina har fullt förtroende för Hongkongs hårt kritiserade polis och uttrycker fortsatt stöd för regionens högsta politiska ledare Carrie Lam.

På en fråga om möjlig militär intervention svarar talespersonen att den kinesiska armén, Folkets befrielsearmé (PLA), är starka och kommer att försvara varje del av dess territorium.

Peking sägs ha åtminstone 6 000 man stationerade i Hongkong, och det står inskrivet i Hongkongs lag att PLA får ingripa i regionen om det skulle ses som nödvändigt.

Stad i anarki

Under dagen hölls för första gången även en officiell presskonferens av proteströrelsen. Tre maskerade demonstranter klädda i gula hjälmar – en symbol för proteströrelsen – talade under vad de kallade en "civil presskonferens av folket, för folket".

– Vi uppmanar regeringen att lämna tillbaka makten till folket och att bemöta kraven från Hongkongs befolkning, säger de.

Demonstranterna fördömde även polisens våldshandlingar och manade dem att inte agera fiender till befolkningen.

Under gårdagens omfattande protester bröt våld ut mellan rivaliserande grupper och polis svarade med tårgas mot demonstranter. Enligt polisen greps 148 personer mellan 13 och 63 år – den högsta siffran sedan protesterna bröt ut.

"En stad i anarki", lyder Hongkongbaserade tidningen South China Morning Posts framsida på tisdagen.


PODD: Kinakännaren: Protesterna blir allt mer radikala

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Kinaexperten Torbjörn Lodén om bakgrunden till demonstrationerna i Hongkong, och reder ut varför miljoner människor gett sig ut på gatorna.
 Lyssna:  (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen


PODD: Aftonbladet Daily om Kinas övervakningssamhälle

Aftonbladet Daily diskuterar det kinesiska övervakningssamhället och om det hör ihop med de våldsamma protesterna i Hong Kong.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln