De hittade varandra genom dejtingapp för vänner

Publicerad 2019-09-23

Samira Jelassi och Alexandra Östlin träffades genom en app. Idag är de bästa vänner.

Många upplever att det är svårt att hitta nya vänner som vuxen. Och när livet förändras kanske behovet ökar. Alexandra Östlin i Malmö träffade sin bästa vän genom kompisversionen av Tinder.

Claudia Gård och Ulrika Lilja ligger bakom appen GoFrendly.

– Den föddes ur det egna behovet. Det är svårt att träffa vänner när man vuxen. Många tycker att det är en utmaning, säger Claudia Gård.

De träffades i en Facebook-grupp och pratade om den här problematiken och bestämde sig för att bygga appen. Den lanserades för tre år sedan och har idag 100 000 användare. 8 000 av dessa i Malmö.

– Vi har märkt att det absolut har funnits ett behov. När man jobbar och har fullt upp, eller kanske flyttat till en ny stad, eller man har skiljt sig, eller barnen blivit stora och man fått mer tid. Det finns många situationer då behovet uppstår.

Appen vänder sig enbart till kvinnor.

– Charmen när man bygger en egen produkt är att man kan göra som man vill. Vi ville göra en plats där alla kan känna att de kan befinna sig, även om man är i ett förhållande. Det utvecklar sig lätt till en dejtingplattform när båda könen är på samma plats. Men behovet finns självklart hos män också.

Saknade tjejgäng

När Alexandra Östlin bodde i Fagersta hade hon ett tjejgäng, men när hon flyttade till Malmö i januari i saknades tjejkompisar på hemmaplan.

– Jag hörde från en vän om appen och tänkte att jag skulle testa, säger hon.

Första gången gick hon på en större träff med 15-16 andra tjejer. Många av dem umgås hon fortfarande med.

– Och en av dem har blivit min bästa vän, som jag umgås med dagligen.

– Jag träffade även en som är anledningen till att jag har det jobb jag har idag.

Om appen kommer att få en variant för män återstår att se.

– Först vi ta halva jordens befolkning, sedan tar vi den andra, säger Claudia Gård.

Följ ämnen i artikeln