Ystad vill ta strid med tornväktare till rätten

TT

Publicerad 2019-09-11

Ystad har sedan 1748 en tornväktare som på kvällarna varje kvart blåser i sin kopparlur åt alla fyra väderstreck för att Ystadsborna ska veta att allt är lugnt i staden. Bilden är från år 2012.

Arbetskonflikten rörande Ystads felblåsande tornväktare rasar vidare. Nu meddelar Ystad att man fått nog – och kommunen välkomnar en rättslig prövning rörande en av väktarnas anställningsvillkor.

De tre tornväktarna, som varje kväll blåser i en kopparlur i Mariakyrkan i Ystad, har den senaste tiden protesterat genom att blåsa fel, högre och trotsigare eftersom en av dem som anställdes senast är timanställd i stället för tillsvidareanställd. Ärendet drivs av Syndikalisternas samorganisation i Malmö.

Enligt kommunen har dock tornväktaren i fråga inte arbetat tillräckligt mycket för att omfattas av lagen om anställningsskydd. Kommunen uppger att man "är mån om att följa lagstiftningen i tvisten" och därmed är beredd att mötas i rätten.

"Stridsåtgärderna är otillåtna. Även om Syndikalisterna tycker annorlunda så är det inte stridsåtgärder som kan lösa tvisten. Vi har en rättsordning som prövar rättstvister i domstol om parter inte kan enas. Vi välkomnar en sådan prövning", säger Clas Martinsson, personalchef på Ystads kommun, i ett pressutskick.

Följ ämnen i artikeln