Sjudande ilska i Iran efter haverimedgivande

Tina Magnergård Bjers/TT

Martin Yngve/TT

Publicerad 2020-01-12

Skanderande demonstranter. Öppet kritiska tidningsrubriker. Ökad polisnärvaro.

Ilskan bubblar i Iran sedan regimen erkänt att man av misstag sköt ner ett ukrainskt passagerarplan, något som tog 176 liv.

"Död åt diktatorn".

Under natten till söndagen skrek tusentals iranier ut sin ilska mot landets högsta ledare ayatolla Ali Khamenei i huvudstaden Teheran och flera andra städer. De möttes bland annat av kravallpolis som sköt tårgas. Bilder av protesterna visades i såväl statliga medier som på sociala medier.

Stora rubriker

Några timmar senare kom nästa slag mot landets styre, när flera dagstidningar publicerade kritiska ledare och nyhetsartiklar: "Be om ursäkt och avgå", lyder jätterubriken på den politiskt moderata tidningen Etemad i vilken det heter att folket nu kräver att de som misskött flygplanskrisen lämnar sina poster.

Även dagstidningen Jomhuri-ye Eslami skriver i sin ledare att de som försenade offentliggörandet av flygplanskraschens verkliga skäl, och därmed skadade människors förtroende för etablissemanget, bör avskedas eller avgå, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Planet med 176 ombord – de flesta Iranier med dubbelt medborgarskap och 17 av dem hemmahörande i Sverige – kraschade i onsdags. Men först på lördagen, efter att i dagar intensivt hävdat motsatsen, medgav Iran att man skjutit ner planet och bad om ursäkt. Befälhavaren för det iranska revolutionsgardets luftrumsdivision tog på sig ansvaret med orden "jag hade hellre dött än varit vittne till en sådan här olycka".

Dessförinnan hade Irans president Hassan Rohani beklagat nedskjutningen och lovat att de ansvariga ska straffas för det "oförlåtliga misstaget".

Varför mörka?

Men många iranier ifrågasätter varför sanningen mörkades så länge, i synnerhet då revolutionsgardet hävdar att man informerade landets styre samma dag som planet sköts ner. De vill att ansvariga ställs inför rätta, långt upp i befälskedjorna. Demonstranter undrar också över försvarets kommunikationsrutiner och varför landets luftrum egentligen var öppet, eftersom Iran bara timmar tidigare hade avfyrat robotar mot amerikanska mål i Irak, enligt uppgifter i internationella medier.

På söndagen syntes fler poliser än vanligt på Teherans gator och skanderande demonstranter började strömma till universiteten, enligt uppgifter till Reuters.

Flera iranska parlamentsledamöter ställer sig dock på regimens sida och hyllar militären, presidenten och ayatollan för att så rakryggat ha medgett misstaget, skriver nyhetsbyrån Fars som anses stå militären nära.

Trump varnar

USA:s president Donald Trump varnade under natten Iran för att slå till mot de folkliga manifestationerna.

"Det får inte bli ännu en massaker på fredliga demonstranter, eller att internet släcks ner. Världen ser på", twittrar Trump med hänvisning till protester i november i fjol, då över 300 personer dog.

"Vi följer era protester noga, och inspireras av ert mod", skriver Trump till demonstranterna.

Protesterna i Teheran inleddes med att hundratals studenter samlades utanför ett universitet för att hedra de omkomna. Det utvecklades senare till en ilsken demonstration, rapporterar bland andra nyhetsbyrån AFP. Demonstranterna ska ha ropat slagord mot det iranska styret och rivit sönder bilder av toppgeneralen Qassem Soleimani, som dödades i en amerikansk drönarattack i förra veckan.

PODD Qassem Soleimani och konflikten mellan USA och Iran

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen