Ryska krigsfartyget Moskva uppges ha sjunkit

Publicerad 2022-04-14

Rysslands viktigaste fartyg i Svarta havsflottan uppges ha sjunkit.

Flaggskeppet skadades svårt under onsdagskvällen.

Enligt Ukraina har det beskjutits med raketer – Ryssland har en annan förklaring.

Sent i går kväll bröt en brand ut på den gigantiska robotkryssaren Moskva som befann sig i Svarta havet.

Svart rök har setts stiga från området och Rysslands försvarsministerium bekräftar att flaggskeppet har skadats allvarligt – något som de menar ska ha orsakats av en brand.

PLUS: Putins vrede – stor utrensning efter misslyckade kriget

– Som ett resultat av en brand på Moskva detonerade ammunitionen på fartyget, uppger det ryska försvarsministeriet i en kommentar till Tass.

Besättningen på mer än 500 man uppges vara oskadd. Fartyget är Rysslands viktigaste i Svarta havsflottan och i nuläget har landet ingen förklaring till vad som orsakat branden.

Enligt Ukrainas regering har fartyget däremot attackerats med raketer från det inhemska sjömålssystemet Neptune.

Robotkryssaren Moskva. Arkivbild

Ukrainska soldater bad dem dra åt helvete

”Det har bekräftats att robotkryssaren Moskva i dag gick exakt dit den skickades av våra gränsvakter på Ormön. Missilerna har orsakat mycket allvarlig skada på det ryska fartyget”, uppger Odessas borgmästare Maksym Martjenko på Telegram.

Händelsen som borgmästaren syftar på inträffade under krigets första dygn då Moskva, tillsammans med ett annat ryskt fartyg, krävde att en ukrainsk garnison på ön Zmiinyi Island (Ormön) skulle kapitulera.

Kravet möttes med ett ”dra åt helvete” över radion från den lilla garnisonen – en inspelning som blev viral och snabbt spred sig över världen.

Volodymyr Zelenskyjs rådgivare Oleksiy Arestovych.

”Var är Moskva? Hon har drunknat”

Tidigt på torsdagsmorgonen kom nya uppgifter om att fartyget sjunkit till följd av sina skador.

”Var är Moskva? Hon har drunknat”, skriver Volodymyr Zelenskyjs rådgivare Oleksiy Arestovych på Twitter.

Att Ryssland förlorat superfartyget Moskva kommer slå hårt mot landet, menar Lettlands försvarsminister Artis Pabriks.

”Förlusten av det ryska flaggskeppet Moskva är jämförbar med förlusten av Bismark i Tyskland eller förlusten av Yamato i Japan. Det är inte konstigt att den aggressiva staten ”skäms” för att informera allmänheten om den framgångsrika ukrainska attacken mot fartyget”, skriver han på Twitter.

Allvarlig förlust för Ryssland

Uppgifterna om att Ukrainas militär har sänkt Moskva har inte bekräftats ännu. Om Ukraina har lyckats slå ut fartyget skulle det vara ett stort symboliskt slag mot Ryssland och ett stort framsteg för Ukrainas styrkor, enligt experter.

– Endast förlusten av en ballistisk robot-ubåt eller Kuznetsov (Rysslands enda hangarfartyg) skulle innebära ett allvarligare slag mot den ryska moralen och flottans rykte hos den ryska allmänheten, säger Carl Schuster, pensionerad kapten vid USA:s flotta som tidigare haft en chefsposition vid USA:s Stillahavskommando, till CNN.

Senare under torsdagen uppgav även Pentatogs pressekreterare John Kirby att fartyget skadats, men att ingenting tydde på att det sjunkit.

– Vi bedömer att fartyget kan ta sig fram och rör sig österut. Vi tror att det förmodligen kommer gå i land vid Sevastopol för reparationer, men vi vet inte mer om vad som orsakat skadorna, säger Kirby till CNN.