S-kritiken: Vill skydda sin minister från granskning – ”totalt haveri”

Publicerad 2024-01-20

Socialdemokraterna anklagar Tidöpartierna för att skydda en minister från utfrågning.

Partiet har kallat KD-statsrådet Andreas Carlson till riksdagens trafikutskott – men det har stoppats utan närmare förklaring.

– Det är ett totalt haveri, oppositionen måste kunna granska regeringens agerande under händelsen på E22, säger Magdalena Andersson (S).

Socialdemokraterna beskriver kaoset på E22 den 3 januari som en omfattande kris. Nu vill partiet att regeringens agerande utreds. Ett steg är att få information från ansvarigt statsråd, infrastrukturminister Andreas Carlson (KD).

Men majoriteten i trafikutskottet har stoppat S från att bjuda in ministern, enligt Socialdemokraterna. Strategin beskrivs som fullständigt unik.

Andreas Carlson, Sveriges infrastrukturminister.

– Majoriteten i utskottet vill skydda sin minister. För mig är det här helt främmande. Jag var socialminister under pandemin och det fanns inte ett enda tillfälle som utskottet bad mig komma som jag själv eller en statssekreterare inte kom dit.

Hallengrens tolkning är att Tidöpartiernas representanter i trafikutskottet försöker gömma undan ministern från kritisk granskning.

– När solen skiner är det inte så svårt att vara minister. Men när det blir tufft och jobbigt, det är då man ska kliva fram och visa att man kan hantera situationen.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

Vad gjorde statsministern?

Även S-ledaren Magdalena Andersson är mycket kritisk till Tidöpartiernas agerande. Partiet vill tillsätta en oberoende utredning om regeringens hantering av kaoset.

– Det är en viktig uppgift för oppositionen att granska regeringen i den här frågan. Vi har en minister för civil beredskap, vad gjorde han? Kriskansliet ligger under statsministern, vad gjorde statsministern under de här dagarna? Det finns många frågor som vi i oppositionen behöver granska.

Har du något belägg för att regeringen inte gjorde tillräckligt?

– Vi såg ju hur det såg ut på E22:an, de har uppenbart inte gjort tillräckligt. 

Hur skulle regeringen ha agerat?

– Först måste vi ordentligt få reda på vad regeringen har gjort. Myndigheterna verkar inte ha kunnat kommunicera med varandra, vad har regeringen gjort för att säkerställa att det kunde ske. Detta pågick under många timmar.

Ett tusental fordon satt fast på E22. Vissa stod nästan ett dygn.

Inte en ministerfråga

Thomas Morell (SD) är vice ordförande i trafikutskottet. Han anser inte att majoriteten har stoppat ministern från att komma till utskottet.

– Jag tog initiativ att bjuda in Trafikverket, rent administrativt faller detta på myndigheten. Det är där det brister i första hand, hur kunde de så flagrant missa sitt uppdrag?

Varför kan ni inte bjuda in även ministern?

– Det är inte en ministerfråga, det handlar om att Trafikverket inte sköter sitt uppdrag. Nu pågår det en utredning, det är mer lämpligt att man tar det på den politiska nivån när den utredningen är färdig.

Aftonbladet har utan framgång sökt Andreas Carlson.

Thomas Morell.

Följ ämnen i artikeln