Donald Trump redo för strid

Publicerad 2023-10-02

NEW YORK. Hela hans affärsimperium i New York står på spel efter bedrägerianklagelserna.

Men Donald Trump dök upp i rättssalen under måndagen – redo för strid.

– Det är en bluff, det är lurendrejeri, rasade expresidenten.

Donald Trump klev in med bestämda steg i den packade rättssalen på nedre Manhattan under måndagen. Han passerade sin nya ärkefiende, New Yorks justitieminister Letitia James, på en meters avstånd – utan att möta hennes blick.

Minuter tidigare hade han gått till hård attack mot henne, hävdat att hon var politiskt motiverad och kallat henne en ”skräckshow”.

– Det är en bluff, ett lurendrejeri. Bara så ni vet, mina ekonomiska rapporter är fenomenala, sa Trump om anklagelserna till reportrar på plats.

– Detta var inget brott – det är jag som blir utsatt för ett brott.

Trump pratar med reportrar under lunchrasten.

Grimaserade och suckade

När han satte sig på första parkett gjorde Trump en grimas och suckade. Under de fem timmarna som följde skakade han på huvudet och viskade kontinuerligt med sina advokater.

Rättegången kretsar kring påståenden om mångårigt bedrägeri i hans företag – och den kan slå hål på den bild Trump odlat om sig själv som en framgångsrik affärsman.

Redan 2022 stämde åklagaren Letitia James, en demokrat, Trump och hans familjeföretag Trump Organization i ett civilrättsligt mål.

Hon har anklagat honom och hans medhjälpare för att ha blåst upp värdet på hans förmögenhet med 3,6 miljarder dollar – i syfte att få fördelaktiga lån från banker och försäkringspremier.

New Yorks justitieminister Letitia James – Trumps senaste ärkefiende.

”Står inte över lagen”

Domaren slog för ett par dagar sedan fast att Trump gjort sig skyldig till bedrägeri, själva huvudpunkten i målet. Men ytterligare sex punkter återstår de närmaste veckorna. Rätten ska bland annat komma fram till om Trump undervärderat sina tillgångar för att sänka skatten.

– Mitt budskap är enkelt: Oavsett hur mäktig du är, hur mycket pengar du tror att du har, står ingen över lagen, sa Letitia James, New Yorks justitieminister till reportrarna utanför domstolen innan rättegången startade.

Krävs på miljarder

James vill se böter på 250 miljoner dollar – motsvarande över 2,7 miljarder i svenska kronor – för Donald Trump.

Hon vill också att familjen Trump stoppas från att driva företag i New York för gott. Och att Trumps företag ska hindras från att köpa fastigheter i delstaten under fem år.

Det skulle innebära att han skulle kunna bli tvingad att upplösa företag i sin hemstat – och göra sig av med guldskrapan på Fifth Avenue, Trump Tower.

Donald Trump kan förlora sin guldskrapa på Fifth Avenue.

Vill slåss för sitt rykte

Men Trump vägrar ge upp utan fajt. Till skillnad från andra rättegångar, där han inte dykt upp, var han i dag plats för att ”slåss för sitt namn och rykte”, som han själv uttryckte det på sociala medier.

I rättssalen presenterade åklagare bland annat bevis som de hävdar visar att Trump blåste upp värdet på sin lyxvåning i Trump Tower och att han ljög att den var nära tre gånger så stor som den är.

– De svarande ägnade sig åt upprepade, ihållande olagliga handlingar i företagsverksamheten, sa åklagaren Kevin Wallace under öppningsanförandet.

Trumps tidgare advokat Michael Cohen.

Åhörarna fick också se videor från Trumps tidigare advokat och ”fixare”, Michael Cohen, som sagt till utredarna att det var Trump själv som beordrade honom och företagets ekonomichef att blåsa upp värdet på tillgångarna i stället för att berätta sanningen.

Trumps försvarare slog tillbaka mot anklagelserna.

– Myndigheterna förlitar sig på bevis från en serielögnare, sa Chris Kise om Cohen.

Vill se ”häxjakten”

Trump, hans båda söner samt hans tidigare advokat Michael Cohen är alla listade som möjliga vittnen i rättegången. Men om den 77-årige expresidenten kommer kallas som vittne så blir det först i slutet av rättegången.

Därför är hans närvaro redan dag ett oväntad, och sticker ut jämfört med andra rättegångar.

På en fråga från reportrar om varför han han ville vara på plats svarade Trump:

– För att se häxjakten med egna ögon.
Rättegången väntas pågå till 22 december.