Södertäljepolisens varning: Gängen rekryterar allt yngre

Uppmanar vårdnadshavare att vara extra uppmärksamma

Uppdaterad 2022-10-29 | Publicerad 2022-10-28

Gängen har bitit sig fast i många städer.

Efter de senaste dödsskjutningarna i Södertälje går polisen nu ut med en uppmaning till alla vårdnadshavare – var extra uppmärksam.

”Ha extra koll på vilka han eller hon umgås med och om barnet till exempel kommer hem med nya eller dyra föremål”, står det i inlägget som publicerats på Facebook.

Dödsskjutningarna i Sverige har skördat flera liv – många av dem unga män.

Bara under hösten har flera skjutningar inträffat i Södertälje och i september sköts tre män ihjäl inom loppet av drygt en vecka.

Flera insatser har gjorts de senaste veckorna där polisen har haft förstärkning i Södertälje efter dödsskjutningarna. Nu varnar Södertäljepolisen om att allt fler yngre dras in i kriminella gäng – och uppmanar föräldrar att vara extra uppmärksamma.

Polisen skriver även att föräldrar ska vara uppmärksamma på om barnen plötsligt börjar bete sig annorlunda.

”Det är därför viktigt att du, som vårdnadshavare, är uppmärksam på vad ditt barn gör. Ha extra koll på vilka han eller hon umgås med och om barnet till exempel kommer hem med nya eller dyra föremål eller att de rör sig med pengar som det är oklart var de kommer ifrån”, står det i inlägget som Södertäljepolisen har publicerat på Facebook.

Polisavspärrning i Södertälje efter ett mord i början av oktober.

Unga häktade

Polisen skriver bland annat att de kriminella gängen är mycket aktiva när det kommer till att rekrytera nya unga. Och allt fler yngre har dragits in i gängen och

Sex personer har häktats misstänkta för inblandning i de senaste veckornas tre dödsskjutningar. Alla som häktats är mellan 16 och 19 år gamla.

Poliskommissarien Gunnar Appelgren, som arbetat med insatserna mot Södertäljenätverket, har tidigare berättat för Aftonbladet, att prata om nätverket som man gjorde för tio år sedan blir fel.

Polisens tekniker jobbar på platsen efter ett av morden i Södertälje.

Flera kluster

Nätverket i dag är ingen organisation utan istället handlar det om grupperingar inom nätverket.

– Det handlar om ett antal kluster av nätverk som finns i Södertälje. De här klustren förändras över tid beroende på lojaliteter, sa Gunnar Appelgren då.

Enligt honom handlar det om sju till nio kluster som finns inom den kriminella miljön i Södertälje i dag.

– Det handlar om olika kriminella grupperingar som har olika former av våldskapital med olika typer av förmågor. Personerna är i regel yngre än vad de var tidigare.