S-toppen om Botkyrka: Det är beklagligt

Publicerad 2023-06-20

S-ledningen bryter nu tystnaden om turbulensen i Botkyrka.

– Det här är en långvarig problematik och en ledarskapskris som har varit under väldigt lång tid, säger partisekreterare Tobias Baudin.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin lovade i februari att gå till botten med turbulensen i Botkyrka.

Men i förra veckan blossade stridigheterna upp på nytt.

Tio S-politiker i kommunen slog i ett brev larm om upplevda missförhållanden. Kärnan kokas ner till att en falang i partiet vill skriva om bidragsreglerna så att ABF ska kunna få stöd och ta del av pengar som är låsta. ABF drev tidigare fritidsgårdar i Botkyrka, efter kopplingar till kriminalitet har driften tagits över av kommunen.

S-politikernas brev var bland annat ställt till Baudin, men han har hittills inte velat kommentera innehållet utan hänvisat till S i Botkyrka.

Nu säger Baudin att turbulensen är allvarlig och en del av en långvarig problematik.

Du sa i februari att du kommer gå till botten med detta, vad har det resulterat i?

– Det har resulterat i att det finns en ny politisk ledning på plats. Det är klart att det har varit omtumlande för Botkyrka arbetarkommun, därför är det viktigt att kommunen arbetar vidare med detta. 

Finns det ytterligare saker att gå till botten med?

– Det är arbetarkommunen som hanterar det här, det är så det fungerar i vårt parti.

Hur allvarligt är det att en falang pressar på i syfte att ge pengar till ABF?

– Det här är en långvarig problematik och en ledarskapskris som har varit under väldigt lång tid. Sådant händer ibland i ett stort parti, i våra arbetarkommuner. Det är beklagligt när det sker, så klart tycker jag det. 

Tobias Baudin.

Ordförande visar skärmdump

Du är partisekreterare, har du gjort tillräckligt?

– Jag anser att arbetarkommunen jobbar dagligen får att få bättre ordning i partiet, i arbetarkommunen och ett bättre samarbete i partiet lokalt i Botkyrka.

Kunde du gjort mer?

– Min roll är att se till att det sköts på rätt sätt i partiet. Vi har 290 arbetarkommuner. Arbetarkommunen har frågan, och kommunstyrelsens ordförande och arbetarkommunens ordförande finns tillgänglig att svara på frågor. Det är viktigt för oss. 

Ordförande i S Botkyrka heter Emanuel Ksiazkiewicz och tog över efter Ebba Östlin i mars. Han förnekar att S-styrelsen vill skriva om eller lätta på regler för att göra det enklare för ABF att få pengar.

– De uppgifterna är helt osanna, det finns inga sådana förslag någonstans. ABF:s fritidsgårdar är ett avslutat kapitel och det finns inget intresse från dem att starta upp någon ny i kommunen, har han sagt till Aftonbladet.

Han visar även upp en skärmdump från en gruppkonversation med S-styrelsen, där han presenterar förslag till en ny och hårdare skrivelse. Meddelandet skickades den 12 juni, samma dag som brevet från de tio S-politikerna skickades. Skrivelsen skärptes senare ännu mer, skriver Ksiazkiewicz i ett mejl till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln