Utredare föreslår visitationszoner vid våldsrisk

Anja Haglund/TT

Joakim Magnå/TT

Uppdaterad 2023-12-18 | Publicerad 2023-12-14

Utredaren Karin Erlingsson, rättschef på Tullverket, och justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Visitationszoner ska kunna införas om det finns risk för skjutning eller sprängning i ett visst område, föreslår en utredning.

– Polisen ska få utökade möjligheter att leta efter vapen och andra farliga föremål, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Den påskyndade utredningen har på torsdagen överlämnats till regeringen.

Förslaget om tidsbegränsade visitationszoner, eller säkerhetszoner som utredaren vill kalla det, handlar om att upprätta tillfälliga områden där polisen ska kunna visitera personer, inklusive barn, utan konkret misstanke om brott.

– Det finns ett behov av bättre förutsättningar för polisen att kroppsvisitera och också göra husrannsakningar i fordon för att söka efter vapen och farliga föremål. Syftet ska vara brottsförebyggande, säger utredaren Karin Erlingsson, rättschef på Tullverket, på en gemensam pressträff med Gunnar Strömmer.

Polisens beslut

Polisen står för beslutet om att införa en zon och risken för skjutningar och sprängningar ska anses påtaglig. Beslutet får gälla i högst två veckor, med möjlighet till förlängning. Det ska gå att överklaga och alla ingripanden ska protokollföras.

– Risken ska vara hänförlig till en konflikt mellan grupper, säger Erlingsson.

Karin Erlingsson anser att det bör krävas faktiska omständigheter – som tips och underrättelser – för att ingripa mot en viss individ i zonen.

– Det kan handla om att en person ingår i en viss riskprofil, har varit involverad i allvarlig våldsbrottslighet, klär sig på ett visst sätt eller beter sig avvikande. Det kommer aldrig gå att motivera ett ingripande på grund av etnicitet och nationalitet, säger Erlingsson.

”Ett lägre ställt krav”

Det låter som ett ganska lågt ställt krav?

– Det är klart att det blir ett lägre ställt krav än de bestämmelser som finns för polisen i dag, men det måste finnas något som man kan dokumentera, att man kan koppla personen till en risk för att det ska inträffa den här typen av våldsbrottslighet i området, säger Erlingsson.

Utredningen begränsar inte zonernas utbredning, men enligt Erlingsson handlar det om exempelvis en stadsdel snarare än en hel stad.

Utredningen har tittat på visitationszoner i Danmark. Erlingsson påpekar att svensk polis, till skillnad från dansk, redan i dag har en generell möjlighet att visitera och göra husrannsakningar i brottsförebyggande syfte under vissa omständigheter.

”Ett gediget förslag”

Gunnar Strömmer säger att utredningen rätat ut många frågetecken, bland annat gällande integritet.

– Det är ett gediget förslag. Jag utgår från att det i allt väsentligt kommer vara det som regeringen går vidare med när vi lägger fram en lagrådsremiss, säger han.

Samtidigt blir skillnaden mot i dag inte jättestor, enligt utredaren, hur kraftfullt kan det här bli?

– Det är inte mitt intryck, att det inte kommer att göra stor skillnad. Polisen kommer att få befogenhet både när det gäller kroppsvisitation och genomsökning av fordon som man inte har i dag, säger Strömmer.

På grund av våldsvågen i delar av landet har processen mot ett lagförslag skyndats på. Trots att läget är lugnare nu tycker Strömmer att takten är motiverad.

– Jag tycker att vi kan arbeta snabbare än vanligt eftersom vi har ett gediget utredningsförslag i grunden, säger han och tillägger:

– Är det något vi lärt oss under de tio år som gått så är det att våldsvågorna kommer och går. Den samlade bedömningen är att säkerhetsläget är såpass allvarlig.

Följ ämnen i artikeln