Gängmiljoner förs utomlands – tullen bakbunden

Uppdaterad 2024-01-13 | Publicerad 2024-01-12

Rekordmycket kontanter, guld och exklusiva klockor som knyts till kriminalitet stoppas av Tullverket på väg ut ur landet.

Men tullinspektörer tvingas släppa igenom miljonbelopp.

– Oerhört frustrerande, säger generaldirektören Charlotte Svensson.

Kontanter gömda i strumpor som togs i beslag på Arlanda hösten 2023. Sammanlagt togs hundratusentals kronor i ärendet som lämnades över till polisen.

I veckan stoppades en man i 20-årsåldern på Arlanda på väg att stiga på ett flyg till Istanbul. I väskan hade han 1,5 miljoner kronor i kontanter.

– Ett typiskt ärende, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson.

Tullverket stoppade förra året 93,4 miljoner kronor från att lämna landet, främst via Arlanda. De rekordhöga värdena består i huvudsak av kontanter, men även guld, smycken och exklusiva klockor. Sammanlagt 87 miljoner rör misstänkt penningtvätt.

– Vi tror att det är vinster från narkotikaförsäljning och annan kriminell verksamhet. En del tvättas och går in i den legala ekonomin, annat återinvesteras i nya partier narkotika som sedan smugglas till Sverige.

Tullverkets generaldirektör Charlotte Svensson. Arkivbild.

Riskflighter

Det finns ingen typisk kurir. Däremot så kallade riskflighter till Mellanöstern, Asien och Nordafrika, där tullen av erfarenhet vet att det är högre sannolikhet att resenärer för med sig kontanter.

– Det är platser där man kan tvätta pengar.

Smugglingen sker på olika sätt – från resväskor fyllda med kontanter till smycken som sys in i kläder.

Värdet på det som stoppades ökade förra året med 22 miljoner kronor jämfört med 2022. Tullen, säger Charlotte Svensson, har blivit bättre på att upptäcka en verksamhet som pågått i många år, men mörkertalet bedöms som stort.

Polisen får sedan augusti 2022 göra så kallade distansutmätningar. Det innebär att man, när man kommer i kontakt med personer med skulder till Kronofogden, kan beslagta värdesaker utan att ha Kronofogden på plats.

Lagändringen har blivit ett effektivt verktyg mot skuldsatta kriminella som på stående fot blir av med Rolexklockor och dyra bilar.

”Oerhört frustrerande”

Tullverket har emellertid inte fått samma befogenhet, utan måste ta hjälp av polisen för att utmäta när man stöter på personer med tillgångar som misstänks komma från brottsvinster.

Finns ingen polis att tillgå – vilket det inte alltid gör – tvingas man släppa igenom både personen och pengarna.

– Det är naturligtvis oerhört frustrerande för mina medarbetare, säger Svensson och tillägger att det kan röra sig om miljonbelopp som man årligen tvingas släppa igenom.

Ökade befogenheter skulle ge omedelbar effekt, enligt tullverkschefen. Regeringen har tillsatt en utredning, men redovisningen dröjer till februari 2025.

– Det är bra att det utreds, men vi är otåliga. Vi bidrar i kampen mot de kriminellas ekonomi, och med utökade befogenheter kan vi bidra ännu mer.

Tullens beslag av kontanter 2022 och 2023, miljoner kronor.

”På frontlinjen”

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger i en skriftlig kommentar till TT att Tullverket befinner sig ”på frontlinjen i arbetet mot den kriminella ekonomin” och att regeringen jobbar hårt för att stärka myndighetens befogenheter.

”I närtid kommer vi lägga fram förslag som ger tulltjänstemännen bättre befogenheter som utökad möjlighet att använda våld. Regeringen lämnade också i december förslag om en ny kraftfullare förverkandelagstiftning, som bland annat kommer ge Tullverket bättre möjligheter att ta brottsvinster”, skriver Svantesson.

Är utgångspunkten att även tullen ska få befogenhet att distansutmäta?

”Vi ser att distansutmätningar är en viktig åtgärd och därför har vi tillsatt en utredning som just ser över det. Vi får återkomma mer exakt när utredningen redovisat sitt uppdrag”.

Följ ämnen i artikeln