Flera barn insjuknade efter influensautbrott

Föräldrar oroliga

Publicerad 2023-03-14

Efter sportlovet blev flera barn sjuka efter ett kraftigt influensautbrott på en skola i Askersund.

– Det har förekommit flera allvarliga fall i Askersund men influensa B-spridningen är inte isolerad till Askersund, säger Simon Jarrik, överläkare på Barnkliniken på Universitetssjukhuset i Örebro.

Efter sportlovet i februari blev flera barn på en skola i Askersund sjuka i influensa. Frånvaron var hög och av de närmare 400 eleverna som går på skolan var 90 frånvarande.

Några elever har blivit allvarligt sjuka, någonting som Nerikes Allehanda har rapporterat om.

Föräldrar är nu oroliga över situationen.

En mamma som Aftonbladet har pratat med berättar att hon inte vågar låta sitt barn gå till skolan.

– Det är föräldrar som håller sina barn hemma för de är så rädda, säger hon.

Universitetssjukhuset i Örebro.

Läkaren: Förekommer i hela regionen

Föräldern berättar att hon känner sig orolig över att flera barn blivit sjuka.

– Jag skulle vilja att man går till botten med det här, vad är det för influensavirus? Är det någonting på skolan?

Flera föräldrar har mejlat skolans ledning.

– Jag har sagt att mitt barn kommer att få stanna hemma för jag tänker inte ta några risker. Det har varit ett sportlov emellan men trots det har ytterligare fler blivit drabbade. Man går på tårna, säger föräldern.

Simon Jerrick, överläkare på Barnkliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Simon Jarrik är överläkare på barnkliniken på Universitetssjukhuset i Örebro. Han understryker att det inte handlar om en isolerad händelse i Askersund.

– Det har förekommit flera allvarliga fall i Askersund men influensa B-spridningen är inte isolerad till Askersund. Det förekommer i hela regionen, i hela Sverige och hela Europa.

– I de allra flesta fall är influensa A och B en sjukdom som ger förkylningssymtom, feber och ont i kroppen men inte allvarlig sjukdom hos barn.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det längesedan det var en stor spridning av influensa B.

– Det gör att man kan förvänta sig en låg immunitet i framför allt de yngre befolkningen. Att man därmed kan förvänta sig en något större risk för allvarlig influensa B hos framför allt barn och ungdomar, säger Simon Jarrick.

Ska inte stänga skolan

Efter att några barn drabbades av allvaliga komplikationer efter influensa B erbjuder region Örebro nu barn mellan 6 till 17 år konstadsfri vaccination.

Enligt regionen är det fler fall av influensa hos barn under 2023 jämfört med tidigare år.

– I år har vi sett ett fåtal fall hos barn med svåra komplikationer vid influensa B. Det skulle kunna vara inom normalvariationen men är ändå fler än förväntat, säger Gunlög Rasmussen i ett pressmeddelande.

Nerikes Allehanda har rapporterat om influensalarmet på skolan och bland annat pratat med smittskyddsenheten i Örebro.

Där konstaterades att det varit en omfattande spridning av influensa.

Förvaltningschefen Eva Gustavsson har sagt att situationen är mycket speciell men understryker att det inte handlar om en smitta som är samhällsfarlig.

– Det är utrett att det är årets influensa som drabbat eleverna, och Smittskyddsenheten rekommenderar oss inte att stänga skolan på grund av det, har Eva Gustavsson, skolchef i Askersunds kommun, tidigare sagt till Nerikes Allehanda.

Skolan har även haft samtal med föräldrar samt skickat ut information om influensautbrottet på skolan.

Regionen erbjuder vaccination

Region Örebro har i samråd med Folkhälsomyndigheten nu valt att erbjuda alla barn mellan 6 och 17 år gratis vaccin. Enligt regionens smittskyddsläkare Gunlög Rasmusson är det ett erbjudande och inte en rekommendation.

– Vaccinering kommer inte att kunna stoppa smittspridningen och det handlar inte heller om att man ska vaccinera barn för att skydda andra i sin omgivning. Att vaccinera annars friska barn är inte en rekommendation men en möjlighet som funnits även tidigare, säger hon i ett pressmeddelande.

Följ ämnen i artikeln