Här kan näthatet leda till folkmord

Hundratusentals människor skars, höggs och hackades ihjäl i Rwanda 1994.

Då spreds hatet via radion.

I år riskerar världen att få se ett lika grymt folkmord – där grupper hetsas mot varandra genom sociala medier som Facebook och Twitter.

Välkommen till Sydsudan, platsen för den ultimata mardrömmen.

En hel värld talar om riskerna med näthat och falska nyheter, som sprids genom sociala medier.

I Sydsudan har mardrömmen redan blivit verklighet. Och Facebook, Twitter och Whatsapp spelar en allt viktigare roll i det blodiga inbördeskriget.

Hur hamnade det urfattiga landet, där sju av tio vuxna inte ens kan läsa, i frontlinjen för näthat?

FN varnar

För att förstå det måste vi backa tillbaka till juli 2011.

Då gick befolkningen i Sydsudan ut på gatorna för att jubla över sin självständighet efter tjugo års befrielsekrig mot resten av Sudan. Men olösta konflikter pyrde under ytan i världens yngsta land och redan i december 2013 hade ett nytt krig brutit ut. Ett krig som sedan dess eskalerat – och som i år hotar att övergå i ett fullskaligt folkmord.

Hjälporganisationer har ibland anklagats för att ta till ordet ”folkmord” lite för ofta, i hopp om att få världen att öppna ögonen för någon bortglömd konflikt.

Men den här gången är det annorlunda.

Den här gången kommer varningen från FN.

Tiotusentals redan döda

– Vi använder inte det ordet lättvindigt, varnade Yasmin Sooka, ordförande för FN:s kommission för mänskliga rättigheter nyligen.

De senaste tre åren har minst 50 000 människor dödats i Sydsudan. Fast den verkliga siffran kan mycket väl vara flera gånger högre. Ingen vet.

Muren till presidentpalatset i huvudstaden Juba är i dag full av kulhål. Men det är folket på landsbygden som har drabbats värst.

Det är brända byar. Massvåldtäkter, massakrer och kidnappade barn. Svält som sprider sig i våldets spår.

Hatet sprids i sociala medier

Bakgrunden till kriget i Sydsudan är en maktkamp mellan den cowboyhattsprydde presidenten Salva Kiir, som tillhör den största folkgruppen dinka, och hans tidigare vice president Riek Machar, som tillhör nuerfolket.

Grupper lojala till de båda rivalerna strider nu mot varandra. Det är ett krig där alla sidor gjort sig skyldiga till fasansfulla brott, där soldater aktivt uppmanas att plundra, våldta och döda som ett led i den etniska rensningen.

I Rwanda 1994 eldades hatet på med hjälp av den ökända radiostationen Radio Télévision Libre des milles Collines. I Sydsudan 2017, ett land utan egna, trovärdiga medier, har extremisterna nya, digitala verktyg.

Människor hetsas nu att ta till våld mot varandra i hattal och falska nyheter som sprids på Facebook, Twitter och Whatsapp, och som inte sällan har lagts upp av sydsudaneser i utlandet. De sprids sedan genom mobiltelefoner och den sista biten – ut på landsbygden – offline, som muntliga rykten.

”Sociala medier har använts av stridande på alla sidor, inklusive högt uppsatta tjänstemän, för att överdriva händelser, sprida lögner eller uppmana direkt till våld”, slog en annan FN-rapport fast i november.

”Kopplingen tydlig”

Som en följd har nu FN:s fredsbevarare i Sydsudan utökat sitt uppdrag till att också inkludera att övervaka näthat.

Forskaren Stephen Kovats driver organisationen Defyhatenow, som kartlägger och bekämpar näthat i Sydsudan.

– Kopplingarna mellan näthat, muntliga ord och att ta till ett gevär eller en machete, de är ganska tydliga, säger han till Buzzfeed

Organisationen sprider nu fredliga nyheter under hashtaggen #DefyHateNow samtidigt som användare uppmanas att ta skärmdumpar på näthat, som kan användas i kommande rättegångar om krigsbrott, enligt Buzzfeed.

Det värsta kan undvikas

Medan FN och hjälporganisationerna kartlägger näthat fortsätter det högst verkliga våldet att spridas.

Tre miljoner, en fjärdedel av befolkningen i Sydsudan, har redan tvingats från sina hem.

Ett flyktingläger i Uganda väntas i vinter, helt i medieskugga, bli världens största.

Hur kan vi, från Sverige, göra dessa siffror begripliga? Hur kan vi – samtidigt som Donald Trump svärs in som USA:s president, Europa hotas av nya terrordåd och Mellanöstern brinner – berätta om skräcken i världens yngsta land?

FN-chefen Yasmin Sooka krävde i mitten av december att en skyddstrupp på 4 000 soldater omedelbart skickas till Sydsudan och att en domstol upprättas för att åtala de skyldiga.

Vem ska förhindra mardrömmen?

Sedan dess har resten av världen firat jul och nyår utan att något har hänt. Precis som vi tittade på fotbolls-VM under folkmordet i Rwanda.

Det finns en risk att Sydsudan redan har passerat punkten där det inte längre finns någon återvändo, där elden av hat inte går att släcka.

Men det mesta tyder på att det värsta våldet ännu kan stoppas – om världen agerar nu.

Vem ska förhindra den ultimata mardrömmen i Sydsudan 2017?