Explosion i bil som tillhör polischef

Publicerad 2017-02-06

En bil exploderade i Täby norr om Stockholm under natten mot måndagen.

Fordonet tillhör en chef vid Uppsalapolisen som ansvarar för en stor insats mot kriminella gäng.

– Det är fruktansvärt. Den organiserade brottsligheten kväver demokratin och människors framtid, säger statsminister Stefan Löfven.

Inrikesminister Anders Ygeman vill nu se skärpta straff.


Polisen fick samtal om att det hörts smällar i ett villaområde i Täby vid 00.30-tiden under natten mellan söndag och måndag.

En detonation hade skett i en bil på platsen. Ingen person skadades fysiskt.

Fordonet tillhör eller disponeras av en polischef i Uppsala. Bilen stod vid mannens bostad.

Insats mot gäng

Polischefen har tidigare bland annat jobbat mot narkotika och gatulangning i Stockholm, enligt uppgift till Aftonbladet.

Om polischefens arbete har med dådet att göra eller om det finns en hotbild är oklart. Men Uppsalapolisen har en pågående insats mot gängkriminalitet i staden. Inom ramen för insatsen har ett stort antal personer frihetsberövats vid upprepade tillslag. Mängder av vapen och narkotika har beslagtagits. Det rör sig om narkotika för miljonbelopp, skjutvapen och handgranater.

– Om det finns något direkt hot mot den här personen kan jag inte svara på. Men vi ser det inte som att det är ett slumpmässigt utvalt fordon, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Polischefen med familj togs om hand och fördes i säkerhet.

Statsministern: ”Hemsk händelse”

Stefan Löfven kommenterar händelsen för Aftonbladet.

– Det är fruktansvärt. Först känner jag naturligtvis empati med personen i fråga och dennes familj. Det är en hemsk händelse. Sedan måste vi vara väldigt tydliga i hårdheten mot brottsligheten, säger han.

– I det samhällsbygge som vi har påbörjat finns inget utrymme för den organiserade brottsligheten. Den kväver demokratin och människors framtid. Vi måste ha mer poliser, mer polisresurser, hårdare straff för en del brott. Vi har redan infört hårdare straff mot vapenbrott och för de som bär handgranater.

Stefan Löfven anser att det krävs hårdhet – både mot brotten, men också mot brottens orsaker.

– Det är därför människor ska i arbete, få utbildning och att det ska finnas bostad och social trygghet. Då minskar rekryteringen till den organiserade brottsligheten.

Också inrikesminister Anders Ygeman påpekar att det krävs hårdare straff.

– Samhällets reaktion måste vara hård och entydig mot de som ger sig på polis och rättssamhälle. Vi behöver skärpa påföljderna och stärka det rättsliga skyddet för polisen, säger han till Aftonbladet.

”Oerhört allvarligt”

Jan Björklund, partiledare för Liberalerna, har twittrat om det misstänkta sprängattentatet på Twitter.

”Oerhört allvarligt. Hot mot hela vårt rättsamhälle”, skriver han.

Även Moderaternas partiledare, Anna Kinberg Batra, ser allvarligt på händelsen.

”Mycket allvarligt med varje form av hot och våld mot polis. Vi måste ta tillbaka tryggheten, i hela Sverige”, skriver hon i en kommentar till Aftonbladet.

Rikspolischefen Dan Eliasson uttalar sig i ett pressmeddelande.

– Varje gång en företrädare för rättsväsendet eller svensk polis utsätts för hot eller angrepp är det en gång för mycket. Alla ansträngningar görs för att skydda våra medarbetare och se till att de skyldiga lagförs. Ingen ska tveka om polisens avsikter i detta hänseende, säger han.

”Inte förvånade”

Emma Cronberg, nationellt huvudskyddsombud vid polisen, ser mycket allvarligt på det inträffade.

– Rent övergripande är det fruktansvärt. Samtidigt är vi inte förvånade. Det beror på samhällsutvecklingen och den alltmer otryggare arbetsmiljön för poliser. Jag är starkt bekymrad och oroad att det kan bli allvarliga konsekvenser om inte trenden vänds, säger hon.

Skyddsorganisationen hoppas nu på åtgärder från arbetsgivaren – dels förebyggande arbete med bättre lön och förhållanden, dels en dialog mellan polisen och politikerna för ett större antal poliser och skärpt lagstiftning.

– Polisen är en jätteviktig del i samhället för att medborgarna ska känna sig trygga. Och riktar man hot och våld mot poliser riktar man också det mot samhället.

Hoten har en annan karaktär

Enligt Emma Cronberg har hoten och våldet mot poliser blivit grövre. Hon hänvisar till siffror från polisens system för arbetsskador och tillbud.

– Det vi ser inom polisen är att hoten har en annan karaktär i dag. Man hotar i syfte att skapa en räddare poliskår, att hindra den från att ingripa. Det är en farlig inriktning. Slår det rot får vi en minskad demokrati, säger hon.

Allmänfarlig ödeläggelse

Tekniker och bombtekniker har undersökt det sprängskadade fordonet under natten och morgonen. Vad som framkommit är oklart. Bilen, en personbil, har bärgats för vidare undersökningar. Polis har genomfört dörrknackning i området för att få in vittnesuppgifter.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse.

– Det kan säkert tillkomma rubriceringar, säger presstalesperson Mats Eriksson.

I nuläget finns inga misstänkta för detonationen.