Tantra-arrangörerna svarar på kritiken: ”Det har gått väldigt bra”

Uppdaterad 2021-08-16 | Publicerad 2021-08-15

I Molkom sjuder ilskan sedan tantrafestivalen på Ängsbacka slutade med ett coronautbrott som bland annat fick Norge att stänga gränsen mot Värmland.

På Ängsbacka gör man nu allt för att gottgöra oredan och höll på söndagen ett zoom-möte för oroade Molkombor.

– Vi har inte mörkat något, säger Ängsbackas vd Ida Freyschuss.

På mötet förklarade arrangörerna att kursgården bland annat har gått in i en valfri lockdown för att hålla smittan borta från övriga samhället.

– Aktiva fall och personer som ska vara längre på Ängsbacka är i karantän på gården. De som kan åka härifrån är de som är symptomfria och som är färdigvaccinerade eller har blivit friska från covid-19 de senaste sex månaderna, säger Malin Wik som sitter i Ängsbackas ledningsgrupp.

Ängsbacka kursgård i Värmland.

På kursgården är det nu 12 personer som antingen har testat positivt för covid-19 eller som har symptom och väntar på testresultat. Samtliga är enligt arrangörerna isolerade.

På zoom-mötet meddelas även att det finns en läkare på plats som gör individuella hälsobedömningar av personerna på gården.

”Har inte mörkat något”

Men flera av deltagarna på zoom-mötet verkar ändå inte nöjda med Ängsbackas hantering. En återkommande fråga är huruvida man hade försökt mörka coronautbrottet genom att inte berätta att två coronafall hade upptäckts under tantraveckan.

Ida Freyschuss, vd på Ängsbacka, medger att man inte informerade de övriga deltagarna om coronafallen, men säger att det inte handlade om att mörka. Uppgifterna om att Ängsbacka försökte skylla coronafall på magsjuka tillbakavisar hon också.

– Vi mörkade inte, vi hade även magsjuka bland deltagarna som inte var symptom på covid. Det var väldigt tydligt att de som insjuknade innan coviden hade samma magsjukesymptom.

På mötet redogörs även för vilka nationaliteter som deltog under tantraveckan. 60 procent var svenska, 35 procent kom från Norge, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien och resterande fem procent från övriga världen.

”Har gått bra”

– Vi tänkte att de utländska deltagarna är de säkraste korten eftersom att de måste ta pcr-test innan de reser, säger Ida Freyschuss.

Festivalen Sexibility på Ängsbacka i Värmland 2017.

Arrangörerna säger att de beklagar coronautbrottet men understryker att smittan inte verkar ha tagit sig utanför Ängsbacka.

– Jag tycker det har gått väldigt bra. Jag hoppas verkligen att ingen i Molkom ska oroa sig över att det har spridit sig. Det har hållits på Ängsbacka. Det är synd att Norge har stängt gränsen och det är jag inte glad över. Men fler ställen i Sverige har också haft ökade fall. Det verkar inte bara vara i Värmland, säger Ida Freyschuss.

Bortsett från coronautbrottet tycker de att tantraveckan var lyckad.

– Det var som en vecka på Ängsbacka är mest skulle jag säga. Det är människor som är intresserade av att relatera med en öppenhet och ärlighet om vilken man är, säger Malin Wik.

Följ ämnen i artikeln