Här finns billigaste jullunchen i stan – betalas med pantburk

Uppdaterad 2019-12-20 | Publicerad 2019-12-11

Vattentornet i Hyllie lyser julrött.

När Hyllie kyrka arrangerar jullunch är kostnaden tio kronor.

Vilket kan betalas både kontant eller med pantburkar.

– Av det vi har så kan vi säkert fixa lunch till 80–100 stycken i morgon, säger Leif Isie, diakoniassistent.

Diakoniassistent Leif Isie började för ett drygt år sedan att dela ut mat till personer som behöver hjälp ekonomiskt. Det ideella projektet växte snabbt i omfattning och en kommitté fick bildas där flera personer nu hjälps åt.

Sedan i somras driver man Café Heidi i Hyllie kyrka.

– Vi hämtar då spillmat som inte gått ut och driver då detta. Det är mycket även för den sociala biten, att man ska kunna sätta sig ner och ha råd att äta, säger Leif Isie.

Traditionell julmat

I somras höll kaféet öppet två gånger per vecka och nu under vintern är det öppet varje torsdag.

Då det är juletider kommer kaféet under de två kommande torsdagarna att servera en billig jullunch. Från klockan 12 till klockan 15 serverar kyrkokaféet Café Heidi traditionell julmat, bland annat köttbullar, prinskorv, skinka, sylta, pastej, lax, sill och ris á la Malta med saftsås.

Till skillnad från sommarmiddagarna, som kostar 5 kronor, så ligger kostnaden för en jullunch på 10 kronor.

Mat för närmare 100 gäster

– Vi brukar ha 40–50 gäster men det har hänt att vi haft toppar med 70–80 stycken, säger Leif Isie.

Hur många kan ni ta emot nu när ni har jullunch?

– Skulle det komma jäkligt många får vi ut och handla på något sätt. Men av det vi har så kan vi säkert fixa lunch till 80–100 stycken i morgon.

Lunchen på kaféet behöver inte heller betalas med kontanter, utan det går även bra att lämna in pantburkar som betalning.

Hemlös kom med idén

– Det började redan i somras. Det var en äldre man som sa att han varit uteliggare och därefter blivit narkoman, vilket är länge sen nu, som hade ett förslag att man som hemlös skulle kunna betala med pantburkar. Då kom han med den idén. Betalar man med pantburkar så blir de ju pantade.

Maten som Hyllie kyrka serverar får de via samarbeten med livsmedelsbutiker i både närområdet och i kranskommuner samt av organisationer som de samarbetar med.

Följ ämnen i artikeln